Múltidéző

2021.08.28. 20:00

Egy pécsi épület több mint száz éves története

Zsolnay palota, Zöld ház, Dozsó, Bóbita Bábszínház – ez egy pécsi épület több mint egy évszázados története.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A Felsővámház utcai épületet Zsolnay Vilmos építette fiának, Miklósnak. Az épületet a második világháború után kisajátították, 1951-től munkáskultúrházként működött, később, 1981-ben Doktor Sándor-Zsolnay Művelődési Központtá (DOZSO) alakult. 1996-ban a DOZSO-t bezárták, az épület állaga leromlott. Pár évig Csipkerózsika álomban aludt, majd mikor Pécs Európa Kulturális Fővárosa lett a Zsolnay-gyár területén létrehozták a Zsolnay Negyedet és felújították a szebb napokat látott épületet, ahová a Bóbita Bábszínház költözött.

„Sok vihart és örömöt besöpört kultúrközpont, ahonnan kinőtt sok szép ága a pécsi kultúrának, ahol öntevékeny klubok, szakkörök és társas összejövetelek gyűjtöttek be szépreményű fiatalokat... A művelődési központ sokakat megfogott, sajátos életével a pécsi tükének mindig tudott újat, valamit mondani” – írta lapunk munkatársa, Kozma Ferenc a DOZSO-ról a Dunántúli Napló hasábjain.

A 80-as évek közepén felmerült, hogy jó lenne, ha az egyetemistákat ide vonzanák, ezért létrehozták a Közös Egyetemi Klubot, illetve az épületben a 80-as, 90-es évek elején számos koncertet tartottak. Fellépett itt az Európa Kiadó, a Bikini, a Sziámi, a Republic, a Pokolgép, a pécsi zenekarok közül a Coda, PMD, Kispál és a Borz. Fesztiválokat tartottak, jótékonysági koncerteket, illetve nagyobb politikai rendezvények színtere lett, illetve itt alakult meg a pécsi FIDESZ, s a Keresztény Ifjak Szövetsége is itt tartotta összejöveteleit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában