Tanul, hogy szórakoztathasson

2023.08.19. 18:52

Különleges történet: az operettek világa ragadta magával

Pécsi fiatalok is részt vettek a XVIII. Országos Musical és Operett Kurzuson, amely záró gálaestjére a veszprémi Hangvillában került sor. A Szent Mór Iskolaközpont diákjával, Fejér Benedekkel beszélgettünk a kurzus során szerzett élményeiről, illetve arról, mi rejlik egy, az érettségi előtt álló fiatalember operett iránti szeretete mögött.

Mohay Réka

Közel két tucat fiatal gyűlt össze az intenzív színházi munkát kínáló XVIII. Országos Musical és Operett Kurzuson, amelynek a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár adott otthont, majd a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben tartottak nagyszabású gálaműsort a próbafolyamat végén.

A szakma krémjétől tanulhattak énekelni

– Amellett, hogy jól éreztük magunkat, rengeteget tanultunk, fejlődtünk, hiszen a legjobbaktól tanulhattunk a három hét során – mondta lapunknak Fejér Benedek, aki ősszel kezdi a 12. osztályt a Szent Mór Iskolaközpontban, ahol magánéneket is tanul.

– Velünk volt többek között Szabó Szilvia, énekművész, a kurzus művészeti vezetője és megálmodója, valamint Lőrincz Máté, táncos, koreográfus, illetve Peller Károly, a Budapesti Operettszínház művésze. Ellátogatott hozzánk dr. Bátori Éva, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának magánének tanszék vezetője is. A záró előadást Angyal Márta, az Operettszínház szakembere rendezte. Hamar megtaláltuk a közös hangot, nagy élmény volt együtt dolgozni 

– számolt be a fiatalember.

– A táborban találkoztam két másik pécsi diákkal is, Pintér Zsófiával és Theisz Tamással, akik szintén rendkívül ígéretes tehetségek, s a kurzust szervező Musical-Re Hangolva Egyesület versenyén nyerték el a részvétel lehetőségét – folytatta.

A Hangvillában bemutatott gálaműsoron a fiatalok a szóló-, kar- és duetténeklés mellett a színpadi tánctudásukat is csillogtathatták.

– A harminc produkcióból tizennyolcban valamilyen formában színpadon voltam kisebb-nagyobb feladatokkal, valamint három számban énekeltem duett, illetve tercett formájában – mesélte lelkesen Fejér Benedek, aki társaival olyan dalokat adott elő, mint Eisemann Mihály Bőg a tehén kezdetű humoros slágere, az Éjjel az omnibusz tetején című klasszikus, illetve Huszka Jenő A bugaci határon szerzeménye.

Fülébe másztak az ismert operett dallamok

A fiatal tehetséget arról is kérdeztük, minek köszönhető az operett iránti lelkesedése, hiszen kortársai érdeklődési körére kevésbé jellemző műfajról van szó.

– Ez a kurzus során is felmerült, Cseh Dávid Péter, a Budapesti Operettszínház pécsi származású művésze is megkérdezte, hogyhogy tizenhét éves fejjel a musicaleknél is jobban szeretem az operett műfaját, amelyek egy távolabbi kor szerzeményei. Bár szerintem vannak ma is széles körben ismert operett slágerek, való igaz, hogy a mai fiatalság jellemzően nem ezeket hallgatja. Én viszont oda tudom visszakötni ezt a szálat az életemben, hogy a nagyszüleim és szüleim is nagyon szerették az operetteket, s amikor a színházban játszottak nagyszabású klasszikus operetteket, Kálmán Imre, Lehár Ferenc műveit, akkor engem mindig elcibáltak magukkal. Ekkor még nem is igazán élveztem a helyzetet, főleg, hogy csendben, egyhelyben kellett ülni az előadások alatt. De ezek a dallamok rendkívül fülbemászóak, nyilván az 1920-as években még nem volt mindenféle lehetőség rögzíteni egy hallott dalt, így muszáj volt, hogy elérjék, a hallgatók később is emlékezzenek rá. Úgy látszik, ez a mi századunkban is bejött, hiszen nekem is a fejemben maradtak. Sokáig nem is foglalkoztam velük, de egyszer amikor újra meghallottam az egyik dallamot, a felismerés öröme arra sarkallt, hogy elkezdjem kutatni az operetteket. A szerelem azóta is tart a műfaj iránt, s a továbbtanulást is ebbe az irányba képzelem el – mesélte Fejér Benedek.

A fiatalok a kurzus során tanultakból a közeljövőben több hazai rendezvényen is adnak ízelítőt: fellépnek Székesfehérváron és Enyingen is, ahol a három hetes munka eredményét mutatják be a közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában