Ütősen indítanak

2023.09.05. 17:30

Újra beléphetünk a filmek világába az Apollóban

Újra popcornrágcsálás és üdítőt szörcsögő hangok nélkül mozizhatunk, hiszen szeptember 7-én az Apolló Mozi visszatér.

Czeczon Enikő

Új helyeket, új embereket, új gondolatokat ismerünk meg a filmeknek köszönhetően. Ez különösen igaz az Apolló Moziban vetített alkotásokra, amelyek gondolkodásra és beszélgetésre ösztönöznek. 

Szeptember 7-e csütörtök a nyitás napja, amit mivel mással lehetne indítani, ha nem egy francia vígjátékkal? A Rumba – több mint tánc című filmben egy ötvenes éveiben járó, egy könnyebb szívrohamból felépülő, zárkózott busz­sofőr tánciskolába jelentkezik. De az első napon egy olasz víg drámát is vetítenek, Fényes jövő címen, amely egy filmrendező küzdelmeit mutatja be. Ezen az őszi napon Caravaggio botrányos életének egy szakaszába is bepillantást nyerhetünk a csak 18 éven felülieknek ajánlott Caravaggio árnyékában című filmben. 

Zárásként pedig A célpont című filmet vetítik, amely egy francia multinacionalista atomerőmű szakszervezeti vezetőjének megrázó történetét mutatja be. Akár úgyis szólhatna az Animal Cannibals slágere, hogy a „Péntek az én napom, a testem a mozira hangolom”. És hangoljuk is, hiszen szeptember 8-án az Apolló elhozza a három óra hosszú Oppenheimert, de ez a világ legrövidebb három órája. A péntek úgy tűnik, hogy az igaz történeteké, hiszen a vetített Saint Omer is megtörtént eseményen – Fabienne Kabou-t 20 évre börtönre ítélték 2016-ban Saint-Omerben gyermeke meggyilkolása miatt – alapul. De ezen a napon elmerülhetünk az amerikai impresszionisták művészetében és a rumba világában is. 

A hétvégét indíthatjuk az Oppenheimerrel vagy a Caravaggio árnyékával, de szeptember 9-én a Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilm­fesztivál idei nyerteseit is ünnepelhetjük egy best of válogatással, köztük Buda Flóra Anna Cannes-ban Arany Pál­mát nyert 27 című animációs filmjével. De a Fényes jövő is ismételten vetítve lesz. 

Vasárnap egy virtuális tárlatvezetésen vehetünk részt, ahol Leonardo mesterműveit ismerhetjük meg. De a természettel való kapcsolódásról, önmagunk megtalálásáról, az akaraterőről, a gyógyulásról és az újrakezdésről is tanulhatunk a Járatlan utakon című filmmel. És akár egy spirituális utazáson is részt vehetünk a Samsara című film jóvoltából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában