Debütál a bűnügyi komédia

2023.12.07. 14:00

Vári Éva és Uhrik Dóra újra együtt játszik, ezúttal bűnügyi komédiában

Nevetés és egy titokzatos, csavaros bűnügy vár a nézőkre a Pécsi Nemzeti Színházban, ahol François Ozon népszerű filmjének, a Nyolc nő című alkotásnak a színpadi adaptációját tűzik műsorra. Az előadásban nyolc remek színésznőt láthatunk, köztük Pécs két Kossuth-díjas díszpolgárát, Vári Évát és Uhrik Teodórát.

Mohay Réka

Forrás: Pécsi Nemzeti Színház

Az eredeti film az 1958-as Robert Thomas darab alapján készült, és a Pécsi Nemzeti Színház most Vidákovics Szláven rendezésében, Vinkó József fordításában hozza el a baranyai közönség számára. Az előadás 2023. december 16-án debütál, majd több alkalommal láthatjuk az évad során.

Az eredeti film 2002-ben hódította meg a mozikat, majd a televízió képernyőket, nemrég a Netflixen egy olasz adaptáció is megjelent, decemberben pedig Pécsen találkozhatunk a humorral és a krimivel keveredő történettel. A történet szerint egy soktagú család elszigetelt hegyvidéki házukban ünnepli a karácsonyt, amikor váratlanul felfedezik a családfő, Marcel holttestét, egy késsel a hátában. A házban rekedt nyolc nő közül mindenki gyanús, így egy izgalmas nyomozás veszi kezdetét.

Az előadás nem csupán humorral és drámával kecsegtet, hanem sokszínű színészi alakításokkal is. A színdarab során a nézők megismerhetik a szereplők sötét titkait, kibontakozik a családi dráma, miközben az intrika és a humor egyedi elegyét élvezhetik.

Az eredeti film sikere elsősorban kiváló színészi gárdájának és egyedi történetének köszönhetően született meg. A filmben olyan neves francia színésznők szerepeltek, mint Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Isabelle Huppert és Emmanuelle Béart.

Pécsen a darab adaptációja a teátrum kiváló művésznőit vonultatja fel. Mamy karakterét Vári Éva, Madame Chanelt Uhrik Teodóra, Gabyt Stubendek Katalin, Susannet Vlasits Barbara, Catherine-t Kovács Panka, Augustine-t Füsti Molnár Éva, Pierette-et Darabont Mikold, és Louise-t Foki Veronika játssza. Így a tavalyi évadban bemutatott nagysikerű, s az idei évadban is műsoron tartott Királyrák krumplifészekben című előadást követően újra egy színpadon láthatjuk Pécs két Kossuth-díjas díszpolgárát, Uhrik Dórát és Vári Évát.

A film sikerének további összetevőjét a műfaji keveredés jelentette, hiszen a szerzők egyesítették a bűnügyi krimi, a musical és drámai elemeket, valamint a karakterek ironikus és humoros ábrázolása is hozzájárult a film egyedi hangulatához. Szintén érdekessé tette, hogy a történet rejtélyes és mindenki gyanús, ezzel a közkedvelt Agatha Christie által írt történeteket is megidézve – úgy tűnik, izgalomból a pécsi színpadon sem lesz hiány. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!