Űzik a telet

2024.02.07. 20:31

Rajtol a busójárás: húshagyó keddig áll a bál Mohácson

Minden eddiginél több, mintegy 2500 maskarás űzi a telet csütörtöktől jövő keddig a mohácsi busójáráson. A népszokás hat napon át, tizenöt helyszínen zajló több mint 160 programjára százezernél is több látogatót várnak.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Laufer László

Kisfarsangkor, azaz csütörtökön kezdődik a hat napon át tartó busójárás. Már délelőtt elkezdődnek az események a Maszkot ölt apraja, nagyja című nyitórendezvénnyel az Ifjúsági Centrumban,  majd a térség iskoláinak számára vetélkedőt rendeznek.

Délután kettőkor indul a busójárás első farsangi felvonulása a Sokackörtől, majd a város utcáin és terein gyermek maskarások, így jankelék és kisbusók szabad farsangolása veszi kezdetét, a későbbiekben pedig gyermek néptánccsoportok és busócsoportok tartanak bemutatókat a város főterén.

A busójárás első napját tárlatok és táncházak is színesítik: a Széchenyi téren busójárási eszközöket mutatnak be, és Népek találkozása a mohácsi Dunánál címmel megnyílik a Kanizsai Dorottya Múzeum megújult állandó tárlata.

Pénteken délután a Széchényi és a Deák téri szabadtéri színpadon busócsoportok és zenekarok mutatkoznak be és lépnek fel a közönség előtt

Szombaton délelőtt a belvárosban kinyit a népművészeti- és kézműves vásár. A Busóudvarban látványfőzés közben ismerkedhetünk Mohács ízeivel, s közben zenekarok, busók és tánccsoportok bemutatóit nézhetjük, hallgathatjuk. Délután kettő órakor indul a Botos csoport busólakodalmas menete. Fél öttől a Zora tánccsoport bemutatója, majd táncház lesz a Széchenyi téren.

Farsangvasárnap, a busójárás fő napján annyiféle programból lehet majd választani, hogy most csupán ízelítőt adunk a kínálatból: délelőtt 10 órától a Kolompos busócsoport tagjaival találkozhatunk a Szerb templom udvarában, ahol a színpadon zenekarok, táncosok, busócsoportok bemutatóit is láthatjuk.

A Széchenyi téren táncház kezdődik Darazsacz István vezetésével. Délután fél egytől a Sokac-révben tánccsoportok, dudások és busók bemutatói, majd a busók csónakos átkelése a Dunán következik a programban.

A nap egyik fénypontja, a busócsoportok felvonulása délután kettőkor indul. A busóavatás után kezdetét veszi az estig tartó szabad farsangolás és mulatság a belvárosban. A Széchényi tér közepén felállított máglyát öt órakor gyújtják meg a busók.

Hétfőn délután egy órától Kersics Anka emléktábláját koszorúzzák meg a Sokac-körben, majd a busók hagyományos házról-házra járása következik a Kóló téren és a környező utcákban.

A busójárás zárónapján, kedden délután fél háromkor a Kóló térről indul a busócsoportok felvonulása. Fél öttől a Zora néptáncegyüttes lép fel a Széchényi tér színpadán, majd fél hatkor meggyújtják a máglyát.

Az esti délszláv táncházak a piacon ingyenesek lesznek, újdonságként idén kialakítanak egy boros standcsoportot is. A télűzésben idén 71  busócsoport mintegy 2500 busója és egyéb maskarása vesz majd részt, még soha nem voltak ennyien a főszereplők, a lát

ogatók száma várhatóan összességében százezer felett alakul. 

A teljes, részletes program napi bontásban megtekinthető lesz a bama.hu-n.

A busójárás szervezői, ahogy mindig, idén is néhány jó tanáccsal, kéréssel fordulnak a vendégekhez azért, hogy mindannyian csupa kellemes emlékkel távozzanak Mohácsról. Ilyen például, hogy a három év alatti gyermekekkel inkább kerüljék el a szülők a tömeget, a felvonulókat, hiszen például az ágyúlövésektől vagy a kolompolástól megijedhetnek a kicsik. Babakocsival veszélyes lehet a közlekedés a busók között, mivel a maszkásoknak a szemnek fúrt kis lyukak miatt nincs térlátásuk.

Szintén érdemes azt az intelmet is megszívlelni, hogy ne a legjobb, legelegánsabb ruhánkban vessük bele magunkat a forgatagba, hiszen könnyen bepiszkolódhat, példának okáért a tömegben kifröccsenhet valaki forralt bora. A máglyaégetésnél pedig arra is ügyeljünk, hogy a parázs és pernye szállhat a ruhánkra, bőrünkre.

Lezárják a belvárost

A busójárás napjai alatt a teljes városmagot lezárják az autósok előtt, a főbb helyszínek egyikét sem lehet kocsival megközelíteni, de a tágabb értelemben vett belvárosban sem lesz érdemes megállással próbálkozni. A korlátozások egy része már csütörtöktől érvényes, egészen jövő keddig estig szólóan.
A parkolási gondok enyhítésére az autósok kijelölt parkolóhelyeket vehetnek igénybe vasárnap a vásártéren és a székgyárnál.
Pécsről Mohácsra vonattal is el lehet jutni, a hétvégén egyes szerelvényekkel átszállás nélkül is.
Az autóbuszok sűrűbben járnak: vasárnap reggeltől késő estig gyakorlatilag óránként közlekednek, a menetidő jellemzően egy óra. Budapest és Mohács között szombaton és vasárnap is sz eredeti menetrendtől eltérve plusz járatokat is indít a Volán. (A részletekről a társaságok honlapján lehet tájékozódni.)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában