Érdekes előadás

2024.03.05. 10:00

A Balaton áll a programsorozat és az előadás középpontjában is

Előadással készül március 5-én délután 4 órakor a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke a Zsolnay Negyed E25-ös épületében „Sokan vannak, akik azt hiszik, hogy ez a víz különbséget keres is, talál is […]” Őslakosság és nyaralónépesség interakciói a Balatonról szóló 19–20. századi szépirodalomban címmel.

Czeczon Enikő

Fotó: MW

Az előadás az Urbs Balatonica, nyilvánosság, helyi társadalom és térfoglalások a Balaton-régióban című előadássorozat első alkalma, amelyet Radnai Dániel Szabolcs irodalomtörténész tart meg. 

A programsorozat célja, hogy azokba a különböző diszciplináris hátterű kutatásokba engedjen betekintést, amelyek a Balaton térségében zajló társadalmi, kulturális, urbanisztikai folyamatokat vizsgálják.

Központi kérdése az előadásnak az, hogy a 19. század második fele és a 20. század első harmada között, a Balaton-kultusz felfutásának időszakában, keletkezett irodalmi szövegek mit mutatnak meg a térség kulturális átalakulásából, társadalmi interakcióiból.  

Radnai Dániel Szabolcs előadásának fókuszában az áll, hogy miképp volt összeegyeztethető a Balatonnal kapcsolatos 19. század eleji szentimentális-romantikus irodalmi hagyomány a turizmus kihívásaival. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában