A gyermeki fantázia csodákra képes

2024.06.29. 14:02

Újabb kötettel jelentkezett a díjnyertes szerző

Gyerekként a nagyszülőknél lenni mindig különleges. Eltölteni egy-egy napot vagy akár egy egész nyarat a jól megszokott otthoni játékok nélkül, mindig kihívás elé állítja a gyermeki fantáziát, ami csodákat képes teremteni. Ez köszön vissza Simonfalvi Ancsa díjnyertes szerző legújabb mesekönyvéből, ami A csodálatos nagyapó címet viseli.

Czeczon Enikő

A csodálatos nagyapó a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg 2024-ben, amely egy nyolc mesét tartalmazó mesekönyv, aminek első története még tizenkét évvel ezelőtt született meg. Évekkel később a kiadó tanácsolta a szerzőnek, hogy írjon még hozzá hét mesét. Simonfalvi Ancsa elárulta, hogy először megrettent, mert nem tudta, hogy hogyan kerüljön újra abba az „áramlatba”, amiben az első mese megalkotásakor volt, de végül könnyen visszarázódott, és nagyon jó érzés volt belemerülnie abba a mesevilágba, ahol a gyermeki fantáziának nagyon sok szerep jut.

gyermeki, fantázia, A csodálatos nagyapó, Simonfalva
Simonfalvi Ancsa 8 mesét tartalmazó mesekönyve feltárja a gyermeki fantázia nagyságát
Fotó: Czeczon Enikő

A kötet megmutatja a gyermeki fantázia végtelenségét

Még ki sem nyitjuk a kötetet, de már tudjuk, hogy egy különleges történet vár ránk a könyv lapjain. Ránézünk a borítóra és elfog minket a béke. Felnőttként eszükbe jutnak a nagyszülőknél töltött nyarak. Náluk lenni olyan volt, mintha egy másik világba csöppentünk volna, ahol számítógép és még okostelefon nélkül kellett szórakoztatni magunkat, és olykor-olykor még a nagyszülők is csatlakoztak az általunk megteremtett fantáziához.

A szerző elárulta, hogy ezekben a rövidebb történetekben talán az volt a legnehezebb, hogy minden mese ugyanúgy indul: a nagyszülő elkezd alkotni, barkácsolni, majd amikor megszületett a csoda, akkor a főszereplő Jerkó és kutyája, Fufi egy teljesen más világba kerül. A barkácsolás folyamatát kellett érdekessé tenni, hogy se a gyerekek, se a szülők ne unják magukat el rajta.

Szót érdemel a kötet illusztrációja, amit Török Bianka készített. A képzőművész nagyon ráérzett a mesékre, egyszerre tudta megjeleníteni a képekben a mesevilágot és a valóságot is. A szerző elárulta, hogy az illusztrátor egy kis játékosságot is belevitt a rajzokba: kisgyerekek által készített műveket is elrejtett bennük.

Mikor a szerzővel beszéltünk, akkor megemlítette, hogy kapott hozzá egy olyan megjegyzést, hogy a nagymama a kötetben egy láthatatlan szereplő. Ezzel sem a szerző, sem mi nem értettünk egyet a mesekönyv elolvasása után, hiszen a nagyié az a hang, aki mindig visszahívja a gyereket a valóságba. Ahogyan a szerző fogalmazott: ő az, aki melegséggel, kedvességgel és szeretettel várja vissza a gyermeket, aki, kimásért szakadna ki a fantáziából, ha nem a nagymama miatt?

Simonfalvi Ancsa jelenleg egy ifjúsági regényen dolgozik, de a gyerekek kérésére lehet, hogy elkészül az Ali király karácsonyi vacsorájának folytatása, valamint A csodálatos nagyapónak is tervben van a második része, ami egy másik szünidő kalandjait írná le.

Elsőkönyves kategóriában elnyerte az Év Gyerekkönyve Díjat

Az idei esztendőben is kiírta a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj pályázatát, amelyre 2023-ban magyar nyelven megjelent műveket jelölhettek. Összese kilencven alkotással pályáztak, és a legjobbaknak járó elismerést, és a különdíjakat Budapesten adták át. A díjazottak között szerepelt a Csorba Győző Könyvtár munkatársa, Simonfalvi Ancsa, akinek Ali király karácsonyi vacsorája című kötete első díjat kapott az Elsőkönyves kategóriában. Az elismerés hatalmas öröm volt a szerző számára, és egy nagy biztatás is, ami azt üzeni, hogy jó úton jár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában