Mi is történt igazából?

2024.06.27. 10:30

Újabb egyházellenes bűncselekmény rázta meg Lengyelországot

Egy lengyel-magyar krimit, politikai thrillert tűzött műsorára a pécsi Apolló Mozi június 27-én délután fél 6-kor, Szent címmel.

Czeczon Enikő

A film 1986-ban, a kommunista Lengyelországban játszódik. Egy nap ismeretlenek törnek be a gnieznói székesegyházba és ellopják a lengyel kereszténység alapítója, Szent Adalbert hamvainak életnagyságú, ezüst ereklyetartó szobrát. Andrzej Baran nyomozó kapja az ügyet, aki azonban nem túl tapasztalt, de felesége egy nemzetközi hírű művészettörténész. A nyomozásra nagy súllyal helyeződik rá a két évvel ezelőtt nagy felháborodást kiváltó politikai gyilkosság, a kommunistaellenes Jerzy Popiełuszko ügye. Nem meglepő, hogy a közhangulat feszült az újabb egyházellenes bűncselekmény miatt. A nyomozásba nagy ambícióval veti bele magát a nyomozó, akiben kétség ébred: lehetséges, hogy a szobor ellopása egy belügyes játszma?  

A krimi rendkívül pontosan idézi meg a 80-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát, aminek titka az is lehet, hogy a filmet valós események inspirálták.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában