Édes Erdély

2024.07.09. 20:15

Nem mindennapi: elképesztő szeretetet zúdult a pécsi együttesre!

Július 7-én lépett fel Erdélyben a sepsiszentgyörgyi komolyzenei fesztiválon (SepsiClassic) a Pannon Filharmonikusok. A pécsi együttes hatalmas sikert aratott, állva tapsolták meg muzsikusokat a Krisztus király templomban. Vass András állandó karmester vezényelte a zenekart, közreműködött Bánfalvi Zoltán hegedűmész, a zenekar koncertmestere.

Bama.hu

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Fotó: Vass Benjámin

Kovács István a pécsi zenekar székely származású nagybőgőművésze megható sorokkal emlékezett vissza a történtekre rövid írásában, amelyet kérésünkre a rendelkezésünkre is bocsájtott. 

„Így, a nap második felére túl a sok érzelmi kavalkádon, ami végigment rajtam ez elmúlt 1-1,5 napban, megosztom veletek a személyes tapasztalataimat.

Mindig jó érzés hazajönni, itthon játszani ezeknek az egyszerű embereknek. Mérhetetlen áhítattal, szerénységgel, szeretettel fogadtak most is, mint minden alkalommal, amikor itthon vagyok. Ezeknek az embereknek nagyon sokat jelentett ez a koncert, nem olyan szempontból, hogy kultúra költözik a városukba, hogy milyen kvalitást képvisel a zenekar, hogyan vibrálunk, mennyire precízen jön át a ritmusszekció játéka és így tovább. Hanem, hogy egy magyarországi zenekar lépett fel, az mindenen túl tesz !

A székely egy roppant egyszerű nép…Istenfélő, lojalitásra, tiszteletre, szeretetre, összetartásra nevelik gyermekeiket. Lehet, hogy közhelyes, de nekik, nekünk nem csak egy naptári nap június 4. És egy ilyen alkalommal egy picit újra egy családként vettek körül minket!

Az esti koncert után, mint egy tőzsdeügynöknek, úgy izzott a telefonom. Rengetegen hívtak, hogy gratuláljanak, megköszönjék ezt a különleges élményt. Tucatnyi ember állított meg, akik innen-onnan hallották, hogy én is székely vagyok, hogy megöleljenek. Idős nénik, bácsik csókolták a kezemet, simogatták az arcom, könnyes szemmel néztek hosszan, öleltek és csak annyit mondtak : Köszönöm! Isten áldása szálljon rátok!

Ez a parányi nép Románia kellős közepén röpke 2 órára elfeledett mindent, ami a szürke hétköznapokban éri őket, megtöltöttétek a lelküket boldogsággal! Egy néni azt mondta nekem: "Fiatalember, újra szerelmesnek, szabadnak éreztem magam, mint egy madár, csak úgy repkedtem örömömben. Magamba szívtam a többi földimmel együtt minden egyes gyöngyszem hangot, amit maguk megszólaltattak ! Köszönöm, hogy eljöttek hozzánk!"

Nagyon várnak vissza!"

Kovács István, a Pannon Filharmonikusok nagybőgőművésze

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában