Kosárlabda

2024.02.09. 09:30

A pécsi lány volt a legeredményesebb magyar kosárlabdázó Kanada ellen

Móga Richárd

Fotó: Árvai Károly

Vereséggel kezdte a soproni olimpiai selejtezőt a magyar női kosárlabda-válogatott, de nincs megállás, ugyanis pénteken 18 órától már Japán ellen kell parkettre lépni.

Székely Norbert együttesének a Kanada, Japán, Spanyolország trióból egy csapatot kell megelőznie az ötkarikás álmok beteljesítéséhez, viszont az első játéknapot látva ez nem lesz egyszerű feladat. A torna nyitómérkőzésén Japán gyakorlatilag végig vezetve győzte le 86–75-re a spanyol válogatottat, továbbá 40 kísérletből 15 tripla beesett náluk, plusz meglepetésre a lepattanócsatában is jobban muzsikált közelgő ellenfelünk (35–34).

Az este során öt eladott labda mellett 3/14-es mezőnymutatóval zártuk az első játékrészt Kanada ellen, így a koncentráltabban játszó rivális 25–11-re vezetett tíz perc játékot követően. A félidőt Alexander ziccere zárta, a magyar hátrány fő faktorai a 10 mezőnykosár mellett 11 eladott labda, valamint a 23–12-es kanadai lepattanó-fölény volt. Érdekesség, hogy a juharleveles brigád egyetlen triplát sem értékesített a nagyszünetig, viszont a festékből 24 pont összegyűlt.

A harmadik felvonásban Kanada növelte előnyét, így hiába a nagy véghajrá, a vereség már elkerülhetetlen volt.

Apró öröm, hogy a Rátgéber Kosárlabda Akadémia növendéke, Juhász Dorka lett a legeredményesebb magyar játékos Kanada ellen. A pécsi lány tizenhárom pontot és nyolc lepattanót jegyzett közel huszonnyolc percnyi játék után. Az NKA Universitas Pécs női kosárlabdacsapatának korábbi vezére, Kiss Virág pedig négy pontot és két lepattanót tett a közösbe.

Magyarország–Kanada 55–67 (11–25, 19–16, 9–14, 16–12)
Női kosárlabda, Olimpiai selejtező, Sopron. Vezette: Wojciech Liszka (lengyel), Sara Elsharnouby (egyiptomi), Nicolas Fernandes (tahiti). Magyarország: Studer 7, Aho , LELIK 8/3, Goree 4, Kiss 4. Cserék: Dubei 8, Határ 4, JUHÁSZ 13, Kányási, Dombai 3/3, Horváth, Varga 4. Szövetségi kapitány: Székely Norbert. Kanada: Colley 10/3, Fields 6, CARLETON 18/6, ALEXANDER 15, Achonwa 10. Cserék: Hill, Pellington, Ejim, Swords 2, Amihere 6. Szövetségi kapitány: Victor Lapena.

Juhász Dorka, a válogatott centere: – A mérkőzés elején kétségtelenül éreztük az izgalmat, a feszültséget, hiszen percekig nem találtunk be. Ezen felül nagyon sok támadólepattanót engedtünk a kanadaiaknak. Remekül védekeztek, sok eladott labdába hajszoltak bele minket. Időnként lendületbe jöttünk és felzárkóztunk, de összességében tanulnunk kell a mérkőzésből, és tovább kell lépnünk. Át kell kapcsolnunk, mert péntek este egy nagyon jó japán csapat ellen jászunk.

Ez következik (02.09.): Magyarország–Japán (18.00).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában