Hírek

2004.10.18. 10:57

A két tábor tegnap délelőtt megelégedett a szócsatával

Az Újpest és a Ferencváros találkozói évtizedek óta mindig balhét hoznak. Azaz hoztak, mert most talán új időszak kezdődött.

Riskó Márton

Most még sokan csodálkozással fogadják, a jövőben talán ez lesz a természetes. A rangadó apropóján nem csaptak össze a két csapat legvadabb szurkolói. Talán része volt ebben a rossz időjárásnak és a szigorú biztonsági intézkedéseknek is.
A Szusza Ferenc Stadionnál még közvetlenül a meccs előtt is szokatlan csend honolt. A legfélelmetesebb felépítésű drukkerek is békésen várták a kezdő sípszót. Ezúttal jóval fontosabb volt, hogy a zuhogó esőben minden egyes szurkoló fedett helyről nézhette a mérkőzést. A második meglepetés akkor érte a nézőket, amikor kiderült, hogy az ultrák nem a riválist becsmérlő transzparensekkel köszöntötték a játékosokat. „Vasárnap 11.30 – a nézettség a hangulat ellen” – mindkét táborból ez a felirat emelkedett a magasba, célozva arra, hogy a találkozót közvetítő „teljhatalmú” kereskedelmi televízió nem a legjobb kezdési időpontot választotta. Úgy tűnik, a közös cél érdekében a kibékíthetetlennek tűnő ellenségek is képesek összefogni. Ugyanakkor kérdés persze, hogy a szurkolók akciója elgondolkoztatja-e az illetékeseket a nem éppen ideális időponttal kapcsolatban. Azért nem vált minden szurkoló néhány hónap alatt angyallá: a folytatásban szinte szünet nélkül egymást becsmérelte a két tábor.
Rasszista megnyilvánulásokban sem volt hiány, a ferencvárosi Thomas Sowunmi labdaérintéseit rendszerint huhogással fogadták a lilák. Viselkedésükön azok után sem változtattak, hogy a bemondó többször is sportszerű szurkolást kért a jelenlévőktől. Ahogy az megszokott, a nagy riválishoz szerződött egykori újpesti futballisták is megkapták a magukét. Rósa Dénes édesanyja volt az egyik legtöbbet emlegetett az arénában, de nem sokkal maradt el mögötte Szűcs Lajos sem. Őt árulónak (Júdásnak) és „gerinctelen féregnek” titulálták. Nem járt jobban a Ferencváros csapatkapitánya, Lipcsei Péter sem. Persze a ferencvárosi oldal sem maradt adós…

Százezer forintba került az ultráknak a látványos műsor

A lila-fehér drukkerek az őszi szezon során először készültek komolyabb koreográfiával. A Ferencvárost rendre meglepetéssel várják, ezúttal sem volt másképp. Az Ultra Viola Bulldogs néven futó szurkolócsoport egyik tagja elárulta, hetekkel ezelőtt elkészítették a terveket. A görögtüzekre és a transzparensekre nagyjából ötven drukker adta össze a pénzt, a látványos műsor közel százezer forintjukba került. A Szusza Ferenc Stadion igazgatója, Tóth András a meccs előtti napon engedélyezte a csoportnak, hogy kihelyezzék a drapériákat és a zászlókat.

A görögtüzet viszont a szabályokat megkerülve csempészték a lelátóra.

A mérkőzés előtt két órával Újpest-központban gyülekeztek a lila-fehér szurkolók, onnan a Mildenberger utca felől közelítették meg a pályát.

A közlekedést számos útlezárás akadályozta. A Megyeri út 8.30 és 14.00 között folyamatosan le volt zárva. Eközben a Váci út Városkapu és Megyeri út közötti szakasza a ferencvárosi szurkolók érkezésekor és távozásakor volt lezárva.

A szurkolók a meccs előtt és után sem estek egymásnak.

Szabó Tamás

Békés hangulat – csak két drukkert állítottak elő

Reggel fél kilenckor a 2000 zöld-fehér drukker a népligeti metróállomásról különszerelvénnyel indult Újpestre. Valamennyi állomást rendőrök biztosították,

a Városkapuhoz közeledve egyre nagyobb erőkkel.

A szerelvényen is utazak egyenruhások. A metrótól a vendég szurkolók rendőri kísérettel gyalog mentek a Szusza Ferenc Stadionba. Útközben egyikük elmondta, mecscsenként körülbelül 100 ezer forintot költenek a látványra, pirotechnikát alkalmaznak, drapériákat készítenek. Ezúttal egy, a meccset közvetítő RTL Klubnak szóló transzparens is készült, amit az újpestiekkel egyeztetve mutattak be. Útközben és a stadionba való bebocsátáskor semmilyen látványos nézeteltérés nem volt, sőt a mérkőzés során is csak a hazaiak próbálták öklömnyi kövekkel megdobálni az egykori Fradi-kapust, Szűcs Lajost.

A lefújás után a vendég drukkereket a már ismert úton-módon kísérték viszsza a metróhoz. A BRFK sajtóügyeletese elmondta, két személyt kellett előállítani, az egyiket garázdasággal, a másikat rendbontással gyanúsítják.

Hegyi Áron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!