Hírek

2004.10.30. 06:05

Adókedvezmények harca

Magyarország állja a sarat az EU új tagországai között kibontakozó adócsökkentési versenyben. Még mindig a legtöbb befektetői tőkét vonzza a térségben, bár a versenytársak sem tétlenkednek.

Zsebesi Zsolt

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Kelet-Közép-Európában minden csábító eszközt bevetnek. Az adókedvezményektől egészen az adómentességig terjed a skála.
[/caption]Elszabadult az adólicit az Európai Unió határain belül és határai körül. Hanyatt-homlok csökkentik a kelet-közép-európai országok kormányai az adókulcsokat, és egymásra licitálnak a befektetőknek ígért kedvezményekben. Különösen élénk vetélkedés tanúi lehetünk az újonnan belépett volt szocialista országok között. Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország ugyanabban az időben szállította le vállalkozási adóját. A versenyt eddig Magyarország vezeti 16 százalékkal. Szlovákia az utóbbi idők favoritjává lépett elő, mert bár „csak” 19 százalékra mérsékelte a vállalkozási adó mértékét, de ezzel együtt ugyanilyen mértékű, egysávos személyi jövedelemadót vezetett be. Az unió régebbi tagjai ugyan élénken bírálták az adóversenyt, de maguk is kivétel nélkül lefelé módosították a kulcsokat. Ennek ellenére azok változatlanul nagyon magasak, 38–39 százalék között mozognak.
A versenyben tartja abszolút első helyét Írország a maga 12,5 százalékos vállalkozói adójával.
A szomszédok sem maradnak ki: Románia, Ukrajna is engedett az adóprésen. Szerbia-Montenegró pedig bejelentette, 12 százalék körüli jövedelemadó bevezetését fontolgatja. Ausztria szintén csökkentette az adót.
Szakértők és elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak az adókulcsok közötti különbség alapján döntenek a befektetők. A kutatások kimutatták, hogy ha a valós adóterhelést kiszámítjuk, azaz figyelembe vesszük: miként jön létre az adóalap, vagyis mit lehet leírni költségnek és mit nem, akkor alaposan átrendeződik a lista.
Olyan ország, mint például Szlovákia, a maga 19 százalékos adókulcsával első helyre kerül és megelőzi Magyarországot annak 16 százalékos adókulcsával. Az ok: a szomszédban sokkal kedvezőbbek a költségek leírásának lehetőségei.
Természetesen a csábítás minden eszköze bevetésre kerül.
A beruházások jelentős értékét elérő adókedvezményektől egészen az adómentességig. Lengyelországban 14 ipari park van, ahol nincs adó. Országonként eltérő mértékben és nem egyforma nyilvánosság mellett a letelepedők ingyen közműves telket kapnak az önkormányzatoktól, akik gyakran a helyi adót is elengedik.
A kormányok azzal egyengetik a befektetők rögösnek egyre kevésbé nevezhető útját, hogy „befektetőbarát” munkatörvényeket fogadnak el. Ezek lehetővé teszik a „rugalmas” létszámpolitikát. Magyarul: leépítik az alkalmazottakat védő jogrendszer maradékait.

A bőkezű Szlovákia

Az adókon kívül más csalogatás is van. Szlovákia például a Kia-Hyundai beruházás kapcsán megígérte, hogy Zsolnáig autópályát építenek. Ráadásként pedig olyan kötelezettséget is vállalt, hogy az autógyár 100 kilométeres körzetében más autóüzem nem telepedhet meg jó ideig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!