Hírek

2004.10.29. 01:40

Al-kaida-tagnak adja ki magát a bombával fenyegető zsaroló

Több mint húsz zsaroló levelet írt egy még ismeretlen, magát esetenként arabnak kiadó személy, amelyeket közintézményekben és családi házak postaládájában helyezett el. Az általában százezer forintot követelő zsaroló robbantással és erőszakkal fenyeget, ha nem teljesítik kéréseit.

Máté Balázs

A rejtélyes zsaroló először szeptember közepén hallatott magáról, akkor juttatta célba az első olyan levelet, amelyben pénzt követelt kiszemeltjétől.
Dr. Cserép Attila, Pécs rendőrkapitánya elmondta, azóta már több mint húsz ilyen küldemény érkezett. A ma még ismeretlen személy közintézményekben, így többek között egy orvosi rendelőben is elhelyezett leveleket. Utóbbiak esetében bombával fenyegetőzött, ha „nem jut pénzhez”, míg a családi házak postaládájába bedobott irományok mindegyikében százezer forintot követelt. Az elkövető, aki egy ideje a levelekben arabnak, sőt egyenesen al-Kaida-tagnak adja ki magát, miután célba juttatta levelét, telefonon fel is hívja a háztulajdonosokat, nézzék meg postaládájukat. (Egyes tanúk szerint akcentussal, mások szerint anélkül beszél.) Ugyanakkor az is tény, hogy a zsaroló egyetlen esetben sem közölte azt, pontosan mi módon és hol kellene átadni számára a kért összegeket.  
A rendőrkapitány szerint a zsaroló a családi házak esetében a Ledina környékén működik, viszont a megfenyegetett intézmények a városban szétszórva találhatók.
Lapunknak egy megzsarolt nő hozzátartozója elmondta, úgy vélik, a rendőrség nem tesz meg mindent az emberek nyugalmának helyreállítása érdekében, például egyszer sem láttak járőrkocsit a környéken felbukkanni. Azaz szerintük a hatóság nem veszi elég komolyan a fenyegetéseket.
Cserép Attila utóbbit határozottan visszautasította. Leszögezte, attól, hogy a lakók ezt nem látják, ők igenis a helyszínen, a zsaroló vagy zsarolók feltételezett mozgáskörzetének közelében vannak, csak nem szirénázó rendőrkocsival, vagyis: „nem lőnek ágyúval verébre”.
A kapitány kifejtette azt is, több szálon, nagy erőkkel nyomoznak, és remény van arra, hogy hamarosan végére tudnak járni az ügynek. A tettes pedig akár ötéves börtönbüntetésre is számíthat.

A nyomozók pszichológus véleményét is kikérik, akinek segítségével az elkövető jellemét, viselkedését próbálják feltérképezni.

Közelebb kerülhetnek a megoldáshoz írásszakértő közreműködésével. Az ő segítségével is a tettes személyiségére következtethetnek.

Mindemellett az ügyben ujjlenyomat-szakértő is segédkezik.

A rendőrök kérik, hogy aki a jövőben esetleg ilyen levelet kap, azonnal hívja a 107-es számot vagy a nyomozás vezetőjét, Jávor Zoltán őrnagyot a 72/504-411-es telefonszámon. A levélhez ne nyúljanak hozzá, mert azzal fontos nyomok is eltűnhetnek. Azok is jelentkezzenek, akik kaptak ilyen levelet, de eddig nem tettek bejelentést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!