Hírek

2004.10.27. 05:48

Csak az APEH vizsgálhat

Hajnal L.

Az Alkotmánybíróság (AB) határozata szerint a vállalkozási tevékenységgel összefüggő helyszín, gépjármű és magánlakás átvizsgálását kizárólag az adóhatóság végezheti el – értesült a Világgazdaság. A törvényhez benyújtott módosító szabályozás ugyanis azt tartalmazta, hogy az átvizsgálást az önkormányzati adóhatóság,
az illetékhivatal és a vámhivatal is elvégezhesse. Ezt utasította el az Alkotmánybíróság, arra hivatkozva, hogy nem lenne biztosítva a magánlakás sérthetetlenségét biztosító alapjog. Az AB ugyanakkor hangsúlyozta: lakást csak akkor lehet átvizsgálni, ha annak valamelyik helyisége a vállalkozási tevékenység helyszíne, vagyis munkahely.
Az átvizsgálást az APEH területi szervének vezetője rendelheti el határozattal. Előzetesen azonban szükséges az ügyészi jóváhagyás beszerzése is. Az érintettekkel az adóhatóságnak ismertetnie kell az átvizsgálást elrendelő határozatot. A talált tárgyi bizonyítási eszközt az adóhatóság lefoglalhatja. Az átvizsgálás során hozott határozatok, intézkedések ellen jogszabálysértésre hivatkozással az adózó nyolc napon belül tehet panaszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!