Hírek

2004.10.28. 06:47

Egyelőre nem alakult meg a brüsszeli kormány

Nem terjesztette az Európai Parlament tegnapi ülése elé José Manuel Barroso a feladatkörök elosztására tett elképzeléseit. Nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy a képviselők többsége az új bizottság ellen szavazna.

Toronyi Attila

Újrakezdi tárgyalásait a tagállamok kormányaival és a parlament politikai erőivel a majdani EU-kormányfő. José Manuel Durao Barroso döntését tapsviharral fogadták az Európai Parlament (EP) képviselői.
A kijelölt bizottsági elnök először az EU állam- és kormányfőivel egyeztet Rómában. Egyelőre kérdéses, vajon lesznek-e további cserék is a vitatott olasz biztosjelöltön kívül a 24 fős csapatban. Buttiglione a homoszexua-litásról és a nők társadalmi szerepéről vallott nézeteivel botránkoztatta meg az EP számos – főként szocialista és liberális – képviselőjét. Berlusconi olasz kormányfő a napokban visszalépésre szólította föl Buttiglionét, ám az igazságügyi biztosjelölt nem tett eleget kérésének.
Az is elképzelhető, hogy nem kerülnek új arcok az Európai Unió leendő bizottságába, bár több poszt várományosát, így Kovács Lászlót is erősen bírálták. Barroso esetleg csupán másként osztja el az ügyköröket az eredetileg jelölt tagok között. Ám az új tagoknak vagy azoknak, akik más tárcát kapnak, újrakezdődik az elmúlt hetek „vesszőfutása”, azaz részt kell venniük a parlamenti bizottságok meghallgatásain.
A tegnapi fordulat járatlan útra viszi a közösséget: az EU-
szabályok ugyanis előírják, hogy az új bizottságnak november elsején meg kell kezdenie tevékenységét. Ráadásul ha a Barroso-bizottság nem lép hivatalba, akkor a mostani EU-kormánynak túlóráznia kell.
A Romano Prodi vezette jelenlegi testület ügyvezetőként addig marad hivatalban, ameddig az EP el nem fogadja az új bizottságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!