Hírek

2004.10.27. 05:50

Egyre több magyar megy határon túlra dolgozni

Baranyába féltucatnyi csalódott munkavállaló érkezett vissza a napokban, mert a kiszemelt osztrák farmról kiderült, hogy fizetésképtelen. Magyarul is elérhető már az a honlap, amely jelenleg 70 ezer szabad álláshelyet ajánl. Nem árt azonban az óvatosság.

Kaszás Endre

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Hollandiában húsipari szakmunkásokat várnak az uniós országokból 2000 forintos órabérért
[/caption]Magyarországról havonta több ezren indulnak külföldre a jobb megélhetés reményében, hogy az EU országaiban vállaljanak munkát. Számuk továbbemelkedett, mióta nálunk is elérhető az EU Foglalkoztatási Szolgálatának (EURES) adatbázisa. Az augusztus óta kísérleti jelleggel, jövő januártól hivatalosan Magyarországon is működő EURES-hálózaton jelenleg mintegy 70 ezer uniós munkaajánlat található. Az álláskeresés alapinformációi már magyar nyelven is elérhetők, ugyanakkor a meghirdetett munkalehetőségek szinte kivétel nélkül a munkaadó országának nyelvén olvashatók. Az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint a legnagyobb mozgás Anglia felé irányul, ahonnan 16 ezer betöltetlen álláshely került fel a regisztrációba.

Míg a nyári hónapokban a szezonális – vendéglátó-ipari, mezőgazdasági – munkák iránt volt kiemelt a kereslet, most a fizikai szakmunkásokat keresik legjobban az unióban. Az EURES-szak-tanácsadók tájékoztatója szerint Írországba például gépkocsivezetők, Hollandiába biztonsági őrök indultak nagyobb számban, míg a legutóbbi napok friss ajánlatai kapcsán – ugyancsak Hollandiában – húsipari szakmunkások próbálkozhatnak. Utóbbiak számára egyébként 8 eurós (2000 forint) órabért kínálnak. Az állások zömét tekintve ez egy közepes bérnek felel meg, fizikai munkával ennek akár a duplája is elérhető. A diplomás szakemberek között a mérnököknek és az orvosoknak van a legnagyobb keletjük az unió országaiban. A nyár közepe óta több száz, főként fiatal szakorvos hagyta el az országot. Legtöbbjük Angliába, sokan a skandináv országokba mentek, ahol a számukra kínált éves kereseti lehetőség 9,5-12 millió forint között alakul. Az álláskeresők az ajánlatok pontos fordításához, értelmezéséhez a munkaügyi kirendeltségek EURES-képviselőitől kérhetnek segítséget.

Válaszok a külföldön munkát keresők által gyakran feltett kérdésekre

– Ha több tagállamban is munkát vállalunk, melyikben kell adót fizetnünk?

– Ott, ahol a munkavégzés történik. Az ingázók, egy időben több országban dolgozók a lakóhely szerint fizetnek.

– Hogyan történik a tb-járulékok befizetése?

– Mindig a munkavégzés helye szerinti tagállamban, a helyi jogszabályoknak megfelelően.

– Van-e EU-szabály a bérek hasonló szintre hozására?

– Nincs, ezek alakítása kizárólag az egyes tagországok hatáskörébe tartozik.

– Van-e olyan EU-rendelkezés, amely a női egyenjogúságot biztosítja a munkavállalás területén?

– A nők és a férfiak közötti egyenlő bánásmód az unió egyik legfontosabb célja. Már az alapító okirat is kimondja, hogy a nemek képviselőinek azonos munkáért azonos bér jár.

– Elég magas-e a magyar képzés színvonala az uniós tagállamok elvárásaihoz?

– A magyar közép-, felsőfokú és szakképzés megfelel az uniós kritériumoknak, ezért a magyar munkavállók teljesíthetik az ottani szakmai igényeket. Problémát legfeljebb a nyelvismeret hiánya jelenthet.

– Hol lehet elismertetni a diplomákat, szakképzettséget igazoló dokumentumjainkat?

– A Magyar Ekvivalencia és Információs Központ tájékoztat az egyes országok elismertető szerveiről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!