Hírek

2004.10.21. 01:06

Harcsa terem a híd alatt

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Opa Sándor szabadidejét rendszeresen horgászással tölti. Legnagyobb fogása egy tízkilós ponty volt az Erzsébet híd alatt.
[/caption]– Fogtak itt már huszonhat kilós harcsát is! – büszkélkedik Erzsébet híd alatti horgászhelyével Opa Sándor (56). A pecás egyébként a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. dolgozója. Legnagyobb hala egy tízkilós ponty volt, amelyet kereken fél óráig fárasztott.
Az itt horgászók többsége mérés után egyszerűen visszadobja a zsákmányát. – Minap az egyik szomszédnak kereken tizenhat kiló hal ment át a kezén – meséli Opa Sándor. Magyarázat: a folyó fővárosi szakasza erősen szennyezett. Ennek ellenére a hal nem fogy, sőt egyre több. Rengeteg a jász, a dévér, a márna, olykor harcsa, ponty, süllő is akad.

A mederfenék köves, tucatszám akadnak be horgok, ólmok, talán még második világháborús roncsok, döglött aknák is lapulnak odalent. A víz mélysége öt méter körül lehet, de van egy pont, ahol kődobásnyira is be lehet gyalogolni. Búcsúzóul még megkérdezzük a horgászt, mi lett a sorsa a nagy pontynak. Opa Sándor mosolyog, majd kiböki: odaadta a szomszédnak.

Több mázsa ivadékot telepítenek

A horgászok szinte bármilyen Magyarországon előforduló halat kiemelhetnek a Duna fővárosi szakaszán. A haltelepítéseket a Horgászegyesületek Budapesti Szövetsége végzi. A több mázsa halat általában tavasszal és ősszel juttatják a folyóba. A szervezet felel a horgászengedélyek kiadásáért is. A napi jegy 1500, az éves 10 625 forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!