Hírek

2004.10.14. 09:30

Holnap újra sztrájkolnak az elszánt egészségügyiek

Pénteken folytatódik az egészségügyi dolgozók országos sztrájkja. Az előrejelzések szerint a legtöbb intézményben csak ragtapaszos szolidaritás lesz. A keményvonalas érdekvédők Dunaújvárosba hívták Cser Ágnest, a Heim Pál Gyermekkórház sztrájkbizottsága pedig írásba foglalja követeléseit Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek.

Máté Balázs–Körmendi Gábor

A munkaügyi bíróság döntése szerint nem volt jogellenes a Heim Pál Gyermekkórház sztrájkfelhívása. Smrcz Ervin, a kórház főigazgatója azt szerette volna, ha a bíróság törvénytelennek ítéli a tervezett munkabeszüntetést. Láposi Árpád, az intézmény sztrájkbizottságának vezetője lapunknak elmondta: végső elkeseredésükben tovább folytatják a harcot a jobb munkakörülményekért és a magasabb fizetésért. – Felháborítónak tartjuk Gyurcsány Ferenc egészségüggyel kapcsolatos nyilatkozatait, ezért írásban fejezzük ki ellenvetéseinket – mondta.
Dunaújvárosban is folytatódik a kórházsztrájk. A múlt héten háromszázkilencvenkilenc munkatárs tiltakozott. Rádonyiné Ősi Márta szakszervezeti vezető azonban pénteken sokkal több emberre számít. Bejelentette: – Cser Ágnes érkezését várjuk, több százan bízunk abban, hogy segítségével elérjük célunkat. Pécsett múlt csütörtökön a munkáltatóval kötendő egyezség elmaradása miatt ugyan lefújták az egyetemi klinika munkabeszüntetését, a holnapi sztrájknak azonban immáron nincs semmi akadálya.
Dr. Kassai Miklós, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) sztrájkbizottságának tagja elmondta, várhatóan megközelíti az ezret azoknak a száma, akik részt vesznek a megmozdulásban. Kassai megjegyezte, tudomása szerint a megye más városaiban is sztrájkba lép az orvosok egy része, így például Mohácson és Komlón. Tatabányán a Szent Borbála Kórházban csupán kétórás figyelmeztető sztrájk lesz, míg Békés megyében is csak három intézmény csatlakozott a megmozdulássorozathoz. Információink szerint a sztrájk hatékonyságát már az EDDSZ-en belül is vitatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!