Hírek

2004.10.15. 13:56

Iskolaköpenyre cserélték az orvosi ruhát a doktorok

Negyven diák, köztük osztályvezető orvosok, kórházigazgatók, kezdő doktorok és ápolók kaptak tegnap egészségügyi menedzseri diplomát.

Tóth Tímea

Az elmúlt két évben oktatóiktól, de főként egymástól megtanulták, hogyan kell eredményesen irányítani az embereket.
Hat év egyetem és öt év rezidensképzés után a Semmelweis egyetem tüdőklinikájának osztályvezető adjunktusa ismét beült az iskolapadba. Dr. Bártfai Zoltán (37) szerint nem árt tanulni. A doktor ezért beiratkozott az Egészségügyi Menedzserképző Központba. Két évig havonta egy hetet arra szánt, hogy elsajátítsa a tudatos vezetési technikát.
– Elméleti felkészültség nélkül csak az ösztönök segíthetnek egy vezetőnek a munkatársaival történő együttműködésben. Ez kockázatos saját maga és az általa irányított intézmény számára is – vallja az orvos. Ilyen képzésen a különböző osztályokat, sőt egész kórházakat irányító orvosok kis része vesz részt. Dr. Bártfai Zoltán szerint ez az oka a gyógyintézmények nem piacképes menedzsmentjének.
Bártfai doktor úgy véli, hogy a leghasznosíthatóbb ismeretet
a kezdő orvosoktól és nővértanulóktól kapta. Bár csak négy éve van vezetői pozícióban, már elfelejtette, mi volt a problémája medikusként a vezetőkkel. Arra sem emlékszik már, mire panaszkodtak a nővérek. Most közösen keresték a megoldásokat a régi-új problémákra.
Mórocné dr. Tóth Ildikó (45) második gyermekkorát élte a menedzserképzés ideje alatt. A tatabányai Szent Borbála Kórház igazgatóját ebben kollégái is segítették, akik iskolatáskát ajándékoztak neki tornazsákkal és uzsonnával, amikor elkezdődött a suli. A belgyógyász orvos is az évfolyamtársaitól kapott tudásra a legbüszkébb.

Kétmillió forintba kerül az orvosképzés

A Semmelweis egyetemen 2,4 millió forintba kerül az államilag nem finanszírozott orvosképzés. Ugyanezt a hatéves képzést Debrecenben és Szegeden 1,7 millió forintért kínálják évente. Az sem ússza meg olcsóbban, aki fogorvosnak tanul, a szintén 12 féléves képzés 2,2 millió forintba kerül. A tandíjhoz még egyéb költségek is járulnak, így például a 35 ezer forintos beiratkozási díj, a 26900 forintos nyári gyakorlat és

a 30 ezer forintos diplomadíj.

Tízszeresek a fizetések az unióban

Egy friss felmérés szerint a most végzett orvosok 63 százaléka szeretne az Európai Unióban elhelyezkedni. Ez elsősorban az alacsony fizetésekkel és a hazai gyógyítás hiányos feltételeivel magyarázható. Jelenleg itthon bruttó 144 ezer forintot kap egy kezdő orvos, a klinikai adjunktus pedig bruttó 180 ezer forintot. Az uniós tagállamok többségében 5-10-szer magasabbak az orvosbérek. A Magyar Orvosi Kamara számításai szerint bruttó 660 ezer forintos kezdőfizetés lenne az optimális.

Félnek a külföldi gyógyszerektől

A Magyar Orvosi Kamara főtitkára elmondta, hogy egy dolog visszatartja a magyar orvostársadalmat az uniós országoktól. Gyenes Géza hangsúlyozta: az egyetemeken az egyik legnehezebb tantárgy a gyógyszerészet, külföldön azonban mások a gyógyszerek. Ezért kint újra kell tanulniuk a vakcinák hatásait, mellékhatásait, hogy sikeresen gyógyíthassanak.

Mórocné dr. Tóth Ildikó (45)

Nagyon kevés kórházigazgatónak vannak elméleti ismeretei a hatékony vezetésről. Akik megszerzik az egészségügyi menedzseri diplomát és vele a szaktudást, jelentős előnnyel pályázhatnak a vezetői pozíciókra.

Dr. Bártfai Zoltán (37)

Elefántcsonttoronyból lehetetlen jól irányítani a munkatársakat. Itt megtapasztaltuk, hogy honnan erednek a problémák.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!