Hírek

2004.10.20. 08:23

Késésben van a rendelet

BAMA

Csak a szabályozás megjelenésére várnak a gyógyszergyártó és -importőr vállalatok ahhoz, hogy megkezdjék a lakossági gyógyszerhulladékok visszagyűjtését célzó rendszer kiépítését. Ebbe jövő év elejétől valamennyi hazai patikát bevonnák – írja a Világgazdaság. A gyűjtés megszervezésének költsége éves szinten mintegy százmillió forint lesz. Ez az összeg eloszlana a 130-140 gyártó és importőrök között. Az elfogadás előtt álló lakossági gyógyszerhulladékok hasznosítására vonatkozó rendelet ugyanis várhatóan kötelező módon írja majd elő, hogy az érintettek hozzanak létre egy szervezetet, vagy csatlakozzanak egy már meglévőhöz, amely a gyűjtést megszervezi.
A tervek szerint az orvosságokat egyutas, megbonthatatlan edényekben gyűjtik majd, amelyek veszélyeshulladék-égetőben végzik majd. Ha a szabályozás időben elkészül, januárban kitehetik a gyűjtőedényeket a patikákban, s ezzel egy időben a lakosság figyelmének felkeltésére kommunikációs kampányt indítanának.
A hiányzó jogszabály előkészítése a hírek szerint előrehaladott állapotban van, egyelőre azonban nem tudni, mikor hirdetik ki. Az egészségügyi minisztériumban változatlanul azzal számolnak, hogy a rendelet január 1-jén hatályba lép. Ha azonban tovább csúszik a rendelet kihirdetése, akkor az veszélyezteti a rendelet hatályba lépését.  n (fp)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!