Hírek

2004.10.20. 00:51

Meggyógyítottak, köszönöm

Összehangolt, megfeszített munkával óvták meg tavasszal a Szent János Kórház gyermeksebészetének munkatársai egy autóbalesetben súlyosan sérült külföldi kislány életét.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="206"] Edna, Keren-or és Josepf Priel. A kislányt meggyógyították a Szent János Kórházban, hálából felújíttatták a gyermeksebészet járóbeteg-részlegét.
[/caption]A hálás szülők a járóbeteg-részleg felújításával viszonozták az odaadó munkát. A baleset Nyílt koponyatörés. Március 5-én egy kislányt hozott a mentő nagyon súlyos, életveszélyes állapotban. Elütötte egy autó a jeges, csúszós úton. Az életmentés azonnal elkezdődött. Ez az a munka, ami nemcsak egy gyermeknek, hanem valamennyi betegnek jár. Ilyenkor a sérült állapotának súlyossága határozza meg a ráfordított időt, és ebbe nem szólhat bele senki. A lelkiismeret diktálja a tempót! – mondta Pelényi Attila, a gyermeksebészeti osztály vezető főorvosa, az azóta megújult részleg keddi ünnepélyes átadásán. A feladatot elvégezték, a gyermek kilenc műtét után ép és egészséges. Teljes életet él – fűzte hozzá a sebész. A történet azonban nem ért véget a lányka haza-
térésével.

A család
A kezdetben összetört szülők, rokonok példás összetartással, folyamatosan bíztak a munka eredményességében. Tökéletes összhang alakult ki köztük és a gyógyító személyzet között. A kórházi osztály helyzetét tapasztalva még márciusban ígéretet tettek arra, hogy változtatnak a körülményeken. Szerették volna, hogy mások majd korszerűbb és jobb viszonyok között élhessék meg a kényszerűen itt töltött időt.

Hetvenhétezer gyermekre figyel az osztály

A Szent János Kórház gyermeksebészeti osztályához 77 ezer gyermek tartozik. Negyven ágyon évente mintegy másfél ezer műtétet végeznek. Havonta átlagosan 197 gyermek kezelésére kerül sor. Tavaly öszszesen 2352 gyermeket gyógyítottak. A járóbeteg-rendelésen napi 60-80 kis pácienst látnak el. Szakosodtak égett gyermekek sürgősségi ellátására is. Kiemelt szerepet játszanak az osztály égéssebészeti tevékenységében a mellkasi sérülések, továbbá a gyermektraumatológiai sebészet és a gyermekurológiai esetek vizsgálata, kezelése és gondozása.


A munka
A kis Keren-or (8) huszonegy nap múlva hazamehetett – szinte már másnaptól a szülői fogadkozást tettek követték. Mérnökök, munkások, más szakemberek vették át a terepet. Átérezve a nemes szándékot, időt és energiát nem kímélve, megfeszített munkálkodás eredményeként, három hét alatt jött létre a kellemes betegfelvételi együttes. A kivitelezést végző Euroép Kft. azzal járult hozzá Keren-orék adományához, hogy önköltségen végzett el mindent. A gyerekek és a gyógyítók már birtokba vették az ambulanciát. Örülnek neki, lehetőségeikhez mérten élvezik a környezetet. Megnyugtató színek, barátságos tárgyak fogadják itt a kis betegeket.

A titok
Joseph Priel, a kislány apja izraeli üzletember. Az orvosdiagnosztikai berendezéseket üzemeltető Euromedic vállalat vezérigazgatója Budapesten. A felújítási költségekről nem akar beszélni, mondván, az egész munkát ajándékba adták, így nincs helye anyagiakról szólni. Szerencse, hogy a bajban idekerültünk – mondja Edna, Keren-or édesanyja, aki épp iskolából vitte volna haza harmadik osztályos kislányát azon a szörnyű napon.

A közcélú adomány kedvezménnyel jár

Az adományozókra – bár legtöbbször nem ez a szempont vezérel – az 1995. évi személyi jövedelemadóról szóló törvény vonatkozik. Eszerint a közcélú adományozó adókedvezményben részesülhet, amelynek mértéke attól függ, hogy az összeget milyen szervezet kapja.

A közcélú adomány kedvezménye az adományozott öszszeg 30 százaléka, de legfeljebb százezer forint. Maximális kedvezményben azok részesülhetnek, akik kiemelten közcélú intézmények részére juttatnak adományt. Ilyen például sok múzeum, az Operaház és több gyermekalapítvány. Az egyházi intézményeknek felajánlott összeg adókedvezménye maximum ötvenezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!