Hírek

2004.10.28. 00:51

Polgár Zsuzsa az amerikai sakkválogatott legjobbja

Nyolc év után ült újra asztalhoz nemzetközi versenyen Polgár Zsuzsa. A kétszeres olimpiai bajnok stílszerűen az olimpián tért vissza. Fájdalmunkra az amerikaiaknál, s tegnap éppen a magyar csapat ellen játszott.

Schiller Zsolt

Zsuzsa remekel Calviában, az olimpián, az amerikai csapatban. Nyolc év kihagyás után négy győzelem mellett hét döntetlent ért el első táblásként. Eredetileg nem játszott volna a magyarok ellen, ám megbetegedett csapata negyedik táblása, így szükség volt a játékára. A magyar válogatott elleni mérkőzésen legyőzte Mádl Ildikót. Vezérletével az amerikai csapat 2,5–0,5 arányú győzelmet aratott.

Nem sokkal az olimpia előtt Zsuzsa 3-3-ra végzett az orosz Anatolij Karpov ellen az amerikai Lindsborgban rendezett  páros sakkmérkőzésen. Az 1996-ban világbajnok sakkozónő tíz éve már legyőzte az egykori világelső Karpovot.

– Jó formában vagyok, élvezem a versenyt – mondta a Reggelnek Polgár Zsuzsa. – Az amerikai viadalokon felmértem, hol tartok, hiszen vissza akartam szerezni a rutint, mert sokat kihagytam. Kellett egy komoly ellenfél is, s a Karpov elleni döntetlen biztató volt. Vártam az olimpiát, mert régen ültem asztalhoz nemzetközi versenyen.
– Spanyolország pedig kifejezetten kedves önnek!
- Igen, Jaenben szereztem meg a világbajnoki címet, ami talán
a legnagyobb sikerem a húgaimmal közösen nyert két olimpiai elsőség mellett. A régi szép idők nem jönnek vissza, bár jó lenne újra együtt játszani. De azóta mi is felnőttünk, Zsófinak és nekem is két fiam van. S Juditnak is megszületett az első.
– Magyar helyett amerikai színekben ül asztalhoz. Miért?
– Nem rajtam múlt, többször beszéltünk az otthoni szövetséggel,  de a pénzügyekben nem jutottunk dűlőre. Pedig az elmúlt években szinte minden olimpia előtt felvettük a kapcsolatot, de hiába. Ám ki tudja, talán lesz még magyar zászló az asztalomon. Jó lenne, ha megegyeznénk.

Rövidesen Zsuzsa fia is versenyez

Az olimpia azért is furcsa Zsuzsa számára, mert először van hosszabb ideig távol a gyerekeitől. A sakkozónő elmondta, nem kizárt, hogy hamarosan ötéves Tommy fia is kipróbálja magát. Mint minden anya, Zsuzsa is szorongva várja ezt a pillanatot.

– Biztosan elfogult vagyok vele, de ügyesen mozgatja a bábukat, ahogy hároméves öccse is – értékelt a bajnoknő. – Tommy jól kombinál, de olykor lankad a figyelme, s ilyenkor rendre elnéz egy-egy lépést. Bízom benne, ezért engedtem indulni a versenyen. A fiam a saját korosztálya ellen harcolhat a táblák mellett, mivel Amerikában a rengeteg ázsiai szülő már nagyon korán megtanítja sakkozni gyermekét.

Polgár Zsuzsa

Született: 1969. április 19.

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1988, 1990), világbajnok (1996), a női világranglista vezetője (1986–1989), az első nő, aki felkerült a férfi- világranglistára (1986), első nő, aki férfi nagymesteri normát szerez (1991), az egyetlen, aki a hagyományos, a rapid, és a villámsakkban is világbajnok volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!