Hírek

2004.10.29. 06:06

Pulai kenu után szánkóban

Sportágat vált az olimpiai, világ és Európa-bajnok Pulai Imre. A kenus más halmazállapotban, de ragaszkodik a vízhez, ugyanis jégen folytatja pályafutását.

Schiller Zsolt

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Pulai Imre (elől) legnagyobb sikere: olimpiai bajnoki cím Sydneyben Novák Ferenc társaságában
[/caption]Pulai Imre négy éve kacérkodik a szánkózással. Négy olimpiai szereplés után idén még megpróbálta kiharcolni az athéni részvételt a kenusok között, de nem sikerült neki. Mostantól pedig már teljes energiával figyel az új sportágra.

– Szeretem a sebességet, sokat motorozom. Aki ezt tudja rólam, annak nem meglepő a döntésem – mondta. – A bobnál ötven métert is futni kell, s ezzel jelentős hátrányba kerülnék már az elején, míg a szánkózásnál erő kell a behúzáshoz, azzal kevesebb gond van. Egyesben és párosban is szeretnék rajthoz állni, utóbbiban az egykori birkózóval, Seregi Gergellyel. Itthon még senki nem csinálja, így először szövetséget kell alapítanunk, de ebben támogat a nemzetközi szövetség. Jégen még nem mentem, de Innsbruckban betonpályán gyakoroltam egy kerekes „szánkóval”.

Pulai Imre

Született: Budapest, 1967. november 14.

Eredményei: olimpiai bajnok (2000), olimpiai bronzérmes (1996), négyszeres világbajnok

Családi állapota: nős, két fia van.

A napokban Németországba megyünk egy hétre, ahol vizsgát teszünk, s már igazi szánkót használunk, amely eléri az óránkénti 120 kilométeres sebességet is. Az olimpiai bajnoki címem sokat segít, mert fantáziát látnak bennem, így ezúttal is csak az utazást kell fizetni, a szállást és a pályabérletet állják. Mi több nem kizárt, hogy ingyen kapok egy másfél millió forintos versenyszánkót, ráadásul több szponzor is érdeklődött már. Szeretnénk már idén elindulni néhány világkupán, de az igazi cél a 2006-os torinói téli olimpia. De nem csupán kvótát akarok szerezni, hanem eredményesen is szerepelni...

A debreceni Kürti Éváé a legutóbbi példa

Napjainkban ritka a Kehrling Béla típusú all round sportoló, ki a téli és nyári szakágakban is remekel. Szabolcsi Szilvia kerékpározásban és gyorskorcsolyában, Gyulai Miklós atlétikában és bobozásban is nemzetközi produkcióra képes, s Athénban is volt egy télből érkezett olimpikonunk: a bobot súlylökésre és diszkoszvetésre cserélő debreceni tanárnő, Kürti Éva próbálkozott – kevés sikerrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!