Hírek

2004.10.15. 13:49

Tisztább lesz az ivóvizünk

Rados Virág

Kevesebb klór lesz a budapesti ivóvízben. Azért lehetséges ez, mert Fővárosi Vízművek Rt. megvásárolja az új tisztítóberendezést, amely a közelmúltban
jelent meg a világpiacon. Ezt Péterffy Gábor (41), a társaság kommunikációs vezetője jelentette be tegnap. A berendezés jelenleg három hónapos próbaüzemben működik. Egyelőre a bel-budai kerületek mintegy 200 ezer lakóját látja el napi 43 ezer köbméter vízzel a budaújlaki ivóvízbázisról.
Az új eljárás lényege: a berendezésben lévő ultraviola (UV) fénycsövek között áthaladó vizet az UV-fény fertőtleníti. Ez olyan mikroorganizmusokat is megöl, amelyek a klórnak ellenállnak. A fény azonban csak a sugárzás helyén fejti ki hatását. A vízkezelőtől távol, a vezetékekben lévő kórokozók megsemmisítéséhez továbbra is szükség van klórra. Koncentrációja mindamellett lényegesen, mintegy 20-30 százalékkal csökkenthető.
Hagyományos módszerrel a Fővárosi Vízművek Rt. egy liter ivóvíz tisztításához 0,15–0,3 milligramm klórt használ. Ez az egészségügyileg még megengedett mennyiség legfeljebb egytizede, mondta el Péterffy Gábor. Maga a cég évente 12 ezer vízmintán vizsgálja a víz minőségét, de az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) mint független szervezet is ellenőrzi őket. A tiszta és jó minőségű budapesti ivóvízért sok nyugati nagyváros, így Párizs, London, Brüsszel irigyel bennünket. Akik mégis zavarosnak, rossz ízűnek találják az itteni csapvizet, azoknak a régi pesti lakóházak elöregedett vezetékeire kell gyanakodniuk. Számos helyen például még mindig az egészségre rendkívül káros ólomcső szállítja a vizet a háztartásokba.

Borsos ára van az ásványvíznek

Egy négytagú család ivóvízfogyasztása optimálisan napi öt liter. Ha ásványvizet isznak, akkor ezért (egy liter ára átlag 86 forint) naponta 430 forintot, egy hónapban csaknem 13 ezer forintot kell fizetni. Egy köbméter hideg csapvíz ára bruttó 143 forint, annyi, mint másfél liter jobb minőségű ásványvízé. Az ezer liter ivóvíz a négytagú családnak 200 napra elegendő. Napi 5 liter csapvíz alig több mint 14 fillérbe kerül. Ez sokkal olcsóbb mintha ásványvizet innánk. Gyerekek a játékba belemerülve megfeledkezhetnek az ivásról, az idősek szomjúságérzete pedig csökken. Figyeljünk rájuk.

Kell a napi két és fél liter folyadék

Dr. Zajkás Gábor (69) táplálkozástudományi szakértő:

Mindegy, hogy csapvizet vagy ásványvizet iszunk. Egyik sem ártalmasabb az egészségre, mint a másik. A köztudattal ellentétben a csapvízben is vannak oldott ásványi anyagok, csak kevesebb, mint a kereskedelemben kapható palackos vizekben. Lényeg, hogy legalább napi két és fél liter folyadékot fogyasszunk. Ennyi a felnőtt ember szükséglete. Ebből körülbelül egy liter legyen víz, a többit levesben, teában, kávéban, kakaóban, tejben is magunkhoz vehetjük. Ha a szervezet nem jut elég folyadékhoz, vesekő alakulhat ki, szélsőséges esetben pedig kiszáradhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!