Hírek

2004.11.09. 01:13

Gázrobbanás Újpalotán

Teljesen kiégett a tegnap reggel felrobbant panelházi lakás a XV. kerületi Erdőkerülő utcában.

Kiss G. – Vajta Z.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Percek alatt eloltották a magasba csapó lángokat a kiérkező tűzoltók. A harmadik emeleti lakás kiégett, lakója kórházba került.
[/caption]Rendőrkordon mögül figyelték a tűzoltást a tegnap reggel kigyulladt panelház lakói. Volt, aki éppen lifttel tartott a földszint felé, amikor bekövetkezett a robbanás. – El sem tudtam képzelni, mi történhetett – mondja Szabó Attila (32), aki a panelház kilencedik emeletén lakik. – Háromnegyed kilenc lehetett, amikor egy hangos durranást hallottam. Még jó, hogy a lift nem szakadt le. Valaki a lépcsőház pincéjéből szaladt ki az utcára. – Hatalmas lángok csaptak ki a harmadik emeleti ablakból – mondja Orosz János (59), aki a kiégett lakás közvetlen szomszédja. A tűz elérte a negyedik emeleti lakás ablakait is, amely betört a magas hő hatására.

A ház közös képviselője szerint a robbanás előtt gázszagot lehetett érezni. – Az egész emeleten gázszag terjengett – mondja Mejsicz Imréné. A képviselő az ajtón is bekopogott, mire a tulajdonos kikiabált, hogy rögtön jön. Ezt követően egy pukkanás hallatszott, mire mindenki leszaladt
a lépcsőn. Másodpercek múlva bekövetkezett a robbanás.

A lakásban Bodnár István (53) lakott, aki a tűz elől kiugrott az ablakon.
– Évek óta gondunk volt vele – mondja a közös képviselő. Bodnár István hihetetlen mennyiségű lomot halmozott fel a lakásában. A lakók szerint rendszeresen kukázott. Plafonig ért nála a szemét, amitől elviselhetetlen bűz terjengett a házban. A közös képviselő korábban többször is kérte az önkormányzat és a tisztiorvos segítségét, mindhiába. – Tehetetlenek voltunk – mondja Mejsicz Imréné. A hatóság a tulajdonjog védelmére hivatkozva nem volt hajlandó segíteni. Bodnár István lakását ebben a hónapban árverezték volna el, miután évek óta nem fizette a számláit. A tűzoltók bontva találták a tűzhely és  a gázcső közti csatlakozást.

Szerencséje volt, de kórházba került

Bodnár Istvánt a Honvéd Kórház baleseti osztályára szállították.

– Égési sérüléseket és csigolyatörést szenvedett a sérült – mondta dr. Iványi János főorvos. Szerinte Bodnárnak az volt a szerencséje, hogy puha, füves talajra esett. A kórházban sikerült pár szót váltanunk a sérülttel is. – Teát akartam készíteni. Meggyújtottam a gyufát, mire lángba borult minden – mondta Bodnár István, aki cáfolta az öngyilkosság kísérletét. Állapota miatt más kérdésünkre nem tudott felelni.

Összedőlt lakások Budapesten

Tavasszal az Alkotás utca és a Hertelendi utca sarkán három lakás dőlt össze gázrobbanás miatt. Halálos áldozat nem volt. Az egyik lakásban egy megbontott gázvezeték okozta a balesetet. A környéken kitörtek az ablakok, kidőltek az ajtók. A robbanás miatt 40 családot lakoltattak ki.

Hamar eloltották a lángokat

A tűzoltóság 14 járművel és negyven tűzoltóval érkezett a helyszínre, ahol rövid idő alatt megfékezték a lángokat. Az épületből 18 embert menekítettek ki, közülük hármat füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!