Hírek

2004.11.02. 06:09

Hatmillió forintig biztosra mehetünk

Idén nyáron nagyon sok kisbefektető, pénzét bankban tartó polgár könnyebbült meg annak tudatában, hogy hatmillió forintra emelkedett a biztosított betétek értékhatára.

Kaszás Endre

„Nem mind arany, ami fénylik” jelszóval az Országos Betétbiztosítási Alap az új helyzet kapcsán is a befektetői kockázatokra hívja fel a figyelmet.

A legfrissebb 2004. évi díjbevallások szerint 8837 milliárd forintnyi megtakarítást jegyeztek a 218 hivatalos magyarországi hitelintézetben, aminek több mint 82 százaléka biztosított az OBA által. A magas arány elsődleges oka, hogy a bankbetétek átlagos nagysága a folyamatos növekedés ellenére is mindössze 562 ezer forint. Ez arra utal, hogy a zöme még mindig bőven belül esik az uniós csatlakozás kapcsán hatmillióra emelkedett biztosított összeghatáron.

Az OBA tájékoztatása szerint azonban a magas összeghatár ellenére is számos kockázatra érdemes odafigyelni. A legfontosabb tudnivaló, hogy a garanciavállalás csak az alap tagjaiként regisztrált bankok, takarék- és hitelszövetkezetek, lakástakarék-pénztárak névre szóló betéteire, illetve 2003. január 1-je után kibocsátott kötvényeire, letéti jegyeire vonatkozik.

Több bank is kínál olyan befektetési formát – nyugdíjpénztári megtakarítás, kamatozó részvény, szövetkezeti részjegy vagy nyílt végű alapok befektetési jegyei –, amelyekre nem terjed ki a biztosítás. Egy-egy ügylet megkötésekor tehát alapvető szempont arról meggyőződni, hogy az ajánlattevő bank biztosítva van-e az OBA-nál. Hiába cseng jól ugyanis a hatmilliós biztosítási határ, hiszen az elmúlt évek kisebb hitelintézeti és befektetési szövetkezeti csődjei is mutatták a kockázatot. Több ezer ember megtakarítása úszott el részben vagy teljes egészében. Banki szakemberek szerint ahhoz, hogy valaki biztonságban tudhassa a pénzét, a betéthez kötődően legalább három személyes adatot kell közölnie a pénzintézettel. A betétek befagyása esetén az adott bank mellett az OBA is tájékoztatja az ügyfeleket, akik a kijelölt helyeken jelezhetik igényeiket. A biztosított összegek kifizetésére a bank felfüggesztésének, a felszámolás bejelentésének időpontjától számított három hónapon belül lehet számítani. Ugyancsak érdemes tudni, hogy a betétesi követelés mindaddig nem évül el, amíg a betéttel kapcsolatos eredeti igény a bankkal szemben érvényesíthető lett volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!