Hírek

2004.11.19. 05:36

Hétköznapi hősökre talált

Frei Tamás ezúttal nem utazott el témáért a tengerentúlra, sem Japánba. Itthon keresett különleges embereket, ám nem olyanokat, akik naponta szerepelnek az újságok címoldalain.

Szilágyi Ágnes

Frei Tamás feltette magának a kérdést: minek van itthon hír-értéke? Találkozott olyan amerikai felméréssel, amelyben a világ országaiban azt vizsgálták, kit, milyen hír érdekel. Hazánk igen rossz helyen végzett. Úgy tűnik, bennünket csak az érdekel, van-e tető a fejünk felett, s hogy van-e mit ennünk.

A tévés úgy gondolja, itthon a bulvárújságok témái befolyásolják az országot. Frei meg akarja mutatni, hogy nem csak azok az emberek az érdekesek, akik az ilyen újságok címlapjain díszelegnek. Számtalan okos, tettrekész, újító kedvű ember él köztünk. Lehet valaki civil, hétköznapi ember, ám sokat tesz a közért.

Ezért december 13-án a Frei-dosszié különkiadásásában megkeresik Az év embereit. Öt kategóriában – környezetvédő, fogyasztóvédő, tanár, orvos, tudós – választhat az ország.

Frei Tamás és csapata számtalan szervezettel, közéleti személyiséggel lépett kapcsolatba azért, hogy javasoljanak a díjra érdemeseket. Végül a sok-sok jelölt közül minden kategóriában négyet választottak ki. Rájuk lehet végül szavazni a www.tv2.hu, a www.frei.hu internetes honlapokon és a TV2 által hirdetett sms-en.

Frei Tamás nagyon sok történettel ismerkedett meg kutatás közben. Például egy tanáremberével, aki tanulóinak lehetőséget biztosít arra, hogy a biztos válasz reményében írhatnak egy Nobel-díjas tudósnak levelet. A tévés szerint a tizenkét éves gyerekeknek ez akkora élmény, hogy erősen ösztönzi őket a tanulásban.

Ám olyan tanár is a látókörébe került Freinek, aki elhatározta: ha törik, ha szakad, számítógépet szerez tanulóinak, hiszen a jövő erről a tudásról szól. A tévés olyan hétköznapi hősre is rátalált, aki képes arra, hogy munka után kesztyűt húzzon és szemetet vizsgáljon. Mégpedig azért, hogy kiderüljön: ki rakta oda.

Aztán felkeresi és elszállíttatja vele a hulladékot.
A Frei-dosszié különkiadása, Az év emberei nem mutat be milliomos üzletembereket, ismert tévéseket és színházi embereket. A műsor hősei tehát valóban rendkívüli alakok: köztünk élő dolgos civilek.
Olyan természetvédővel is találkozott a riporter, aki olajos rongyokból mesterséges termőtalajt hasznosított.

Frei Tamás

Pécs, 1966. május 21.

1985: ELTE, Moszkva, Tennessee-i Állami Egyetem

1991: Magyar Rádió, Svájc, berni rádió, Danubius Rádió, Magyar Televízió, Nap TV.

1996-tól Dosszié az MTV-ben

2000: A riporter, RTL Klub

Dosszié, TV2

Díjak: Opus-díj, a Sajtópáholy tagja, Magyarország legjobb riportere, A világ legjobb tíz dokumentumfilmese-díj (Párizs)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!