Hírek

2004.12.15. 07:43

Alakul a kormányprogram

Tegnap tartották a vitát az Európai Parlamentben az EU kormányaként működő Európai Bizottság jövőbeni feladatairól.

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="191"] Barroso, az Európai Bizottság elnöke vitára buzdítja a képviselőket
[/caption]Vitaindítójában José Durao Barroso megerősítette: munkájában gondot fordít az uniós polgárok személyes és szociális biztonságának garantálására, beleértve a szükséges pénzeszközök biztosítását. Az Európai Bizottság elnöke szerint fontos, hogy a közösség „kormánya” alkalmazkodni tudjon a helyzet változásaihoz.

A felszólaló parlamenti képviselők többsége egyetértett a gazdasági reformok szükségességében. Ugyanakkor sokan hangsúlyozták, elengedhetetlen a szociális összetartás és a munkahelyek megtartása. Többen hangsúlyozták a fogyasztók és a környezet védelmét, az illegális bevándorlás elleni küzdelem fokozását.

További intézkedések szükségesek a májusi bővítés sikere érdekében – fejtegette Szájer József (Fidesz). Az EP-képviselő szerint gazdasági-szociális értelemben még nem fejeződött be a csatlakozási folyamat. Kósáné Kovács Magda (MSZP) azt hangoztatta Strasbourgban: átfogó programok kellenek ahhoz, hogy egyenlővé váljanak a munkaerő-piaci esélyek a régi és az új EU-tagországok között.

Az Európai Parlament a vita nyomán csütörtökön fogadja el azt a határozatot, amely öt évre rögzíti a testület elvárásait az EU most hivatalba lépett új bizottságával szemben. A különböző parlamenti frakciók által készített javaslatok egyeztetése megtörtént.

Folytatódik az Európai Unió bővítése: Románia, Bulgária után Horvátország és Törökország következhet

Románia és Bulgária lezárta az EU-val a csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ami megnyithatja az utat a két ország tagsága előtt. A csatlakozás időpontját a közösség vezetői várhatóan a héten még megerősítik. Az Európai Bizottság azonban egy évvel elhalaszthatja bármelyikük felvételét akkor, ha nem hajtják végre időben a szükséges reformokat. Az EU idén csatlakozott tíz tagállamában Nyugat-Európával összehasonlítva tizenöt évvel a rendszerváltozás után még mindig jóval nagyobb arányt képvisel az agrárgazdaság. Romániát és Bulgáriát is beleértve keleten a mezőgazdaság mintegy 9,5 millió embert foglalkoztat.

A bővítés további várományosai, Horvátország és Törökország elutasítja, hogy Brüsszel feltételekhez kösse az EU-csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdését.

Toronyi Attila -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!