Hírek

2004.12.23. 00:00

Már olcsóbb a szaloncukor

A múlt héten még 239 forint volt a legolcsóbb szaloncukor, tegnap a legnagyobb bevásárlóközpontokban már 200 forintért lehetett vásárolni a 40 dekás zacskókat.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="278"] A Déli pályaudvar tőszomszédságában levő Brenita Kft. utcai lerakatában tizennyolcféle szaloncukrot kínáltak. Többségét 798 forintos egységáron.
[/caption]Egy magyar család átlag két és fél kiló szaloncukrot vásárol a karácsonyi ünnepekre. A fogyasztók több mint fele inkább a drágább, de jobb minőségű, finomabb fajtákat keresi. A minőség a csokoládéban levő kakaóvaj mennyiségétől függ.

Az elmúlt évtizedekben azonban megjelentek a kakaóbevonatú masszák, ennek révén pedig az olcsóbb szaloncukrok.
No meg a piaci verseny révén, hisz az elmúlt évhez képest a szaloncukrok árának emelkedése a pénzromlás mértékét sem érte el. A fogyasztók leginkább a 400-500 grammos, tasakos kiszerelést keresik, ez teszi ki a forgalom kétharmadát.

A különleges, dobozos szaloncukrok legfeljebb a forgalom egytizedét adják, ezek ára 1200–1500 forint között van a bevásárlóközpontokban. S minden tíz vásárlóból kettő kimért szaloncukrot vásárol.

A szaloncukor története

Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelyből ma nagyon sokfélét vásárolhatunk. A szaloncukor híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthető. 
 
Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó A legújabb házi czukrászat című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.

A budapesti Vendéglátóipari Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló  sztaniolpapírokat harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselő gépet" is. Ez a masina tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. A századfordulón és a két világháború között a cukrászok a sütemények mellett fagylaltokat, cukorkákat, bonbonokat és szaloncukrot is készítettek.

A híres cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, volt hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták.

A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét. Ha van időnk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a karácsonyfára.

Nem volt probléma

Az Országos Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség élelmiszerláncokra kiterjedő vizsgálata a napokban fejeződött be. A s zaloncukorral kapcsolatosan elmarasztaló határozat nem született – mondta el lapunk érdeklődésére András-sy István osztályvezető-helyettes. Sem lejárt szavatosságú terméket nem találtak, sem olyat, amelynek nem volt meg a forgalomba hozatali engedélye. A főfelügyelőség szakembere azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján arra figyelmeztet, hogy óvakodjunk a karácsony után, aluljárókban forgalmazott, gyanúsan olcsó áruktól, amelyeknek az eredete nem ismert.

Bán Károly -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!