Hírek

2004.12.13. 00:00

Török kártya a csúcson

Mélységes ellentmondások tudatában rugaszkodnak neki az e heti brüszszeli csúcstalálkozón a 25-ök vezetői – köztük magyar részről Gyurcsány Ferenc –, hogy döntsenek: megkezdődjenek-e az uniós csatlakozási tárgyalások Törökországgal.

Róka Zsuzsa – Brüsszel

Az egyértelmű „igen” tábora kibővült: Ausztria, Szlovákia, Dánia, Görögország és Ciprus után megszülte támogató hivatalos álláspontját Belgium és Franciaország is. Párizs pontosította:
a jövő év végén vagy legkésőbb 2006 elején kezdjen tárgyalni az unió Törökországgal.

Az unióhoz csatlakozva példa lehet az iszlám világban, azaz ütközőövezet és híd szerepét töltheti be” – szálltak be a török csatlakozás melletti érvelésbe a gyakorlatias belgák.

A Brüsszeli Bizottság javaslatát megvitató külügyminisztereket megelőzve az Európai Parlament külügyi bizottsága már kimondta: az uniónak „indokolatlan késedelem” nélkül meg kellene kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

A bizottság által jóváhagyott, a brit Camiel Eurlings írta jelentéshez ugyan özönlenek a módosító indítványok az Európai Parlament ülésének unióbővítési vitája előtt, de a fő irány változatlan: nem kell az egyaránt súlyos „igen” és „nem” helyett valamiféle harmadik köztes utat kínálni Ankarának.

Ellenben legyen világos: a tárgyalások megkezdésének ténye önmagában nem garantálja, hogy Törökország csatlakozni is fog.

Megkülönböztetés

„Egyetlen más országnak sem kellett várnia 41 évet az Európai Unió ajtaja előtt. Mindent megcsináltunk, amit kívántak, s az európaiak még mindig haboznak. Ezt csak diszkriminációnak lehet nevezni” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!