Hírek

2005.01.24. 00:00

A héten tényfeltáró küldöttség indul a Vajdaságba

BAMA

Pénteken indul a Vajdaságba és Belgrádba Az Európai Parlament tényfeltáró küldöttsége. Vizsgálni fogja a Vajdaságban élő nemzeti kisebbségekkel szembeni bánásmód általános helyzetét. Áttekinti a nemzeti kisebbségek tagjait sújtó incidensek idején kialakult helyzet javítására tett erőfeszítéseket. Tájékozódnak arról, hogy mennyire teljesülnek a belgrádi vállalások.

A magyar kezdeményezésre létrejött bizottság osztrák tagja, az osztrák Johannes Swoboda Brüsszelben elmondta: a széles körű felkészülésnek köszönhetően „a megfelelő kérdéseket” tudják feltenni a Vajdaságban. Rámutatott: a tisztánlátás érdekében nem elég az incidensek utáni közvetlen reakciókat számba venni, az általános atmoszférát és klímát kell felderíteni. A képviselő nagyon fontosnak tartotta annak hangsúlyozását, hogy a pártatlanságot szolgálta a felkészülésre fordított viszonylag hosszabb idő is. Swoboda megérti a magyar kollégák esetleges türelmetlenségét, de úgy vélte, mivel nemcsak néhány kiemelt szempont alapján vizsgálódnak, hanem az általános helyzetet kívánják felmérni, időbe telt a küldetés előkészítése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!