Hírek

2005.01.31. 00:00

A segélyszervezetek is segítségre szorulnak

Baranyi György

A fedél nélkül élő emberek megsegítésére hívott fel Göncz Kinga. Az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter kérte a lakosság és a civil szervezetek együttműködését a zord téli időjárásra tekintettel.

Az elesettekért, a bajba jutottakért cselekedni társadalmi kötelességünk. Erre többek között ott vannak a különböző segély- és humanitárius szervezetek, mint a vöröskereszt, illetve a szeretetszolgálatok. Ők meg is tesznek mindent. Gondoskodnak a hajléktalanokról és az élet szélén sodródó szegényekről, nagycsaládosokról – hogy most csak őket említsük – például ruha- és ételosztással, istápolják őket, törődnek velük, ahogy erejükből és anyagi lehetőségükből telik.

Csakhogy épp ez utóbbiak hiányával küszködnek saját maguk is: az  a pénz fogy el a leghamarabb, ami a működési költségeiket fedezné. Szolnokon például – s ezzel bizonyára nincsenek egyedül az országban – a máltai szeretetszolgálatnak csak egy kis irodára futja, és még így sem telik fűtésre, hetente csak egyszer durrantják be a kályhát. Működésük elmúlt tizenöt éve alatt még sosem zártak anyagilag olyan rossz esztendőt, mint a tavalyi volt.

Segítségre szorulnak tehát a segítők is. Érdemes erre gondolni, amikor adományozunk, hogy be tudják tölteni társadalmi küldetésüket. Például úgy – hiszen közeleg az adóbevallás –, hogy adónk egy százalékát jótékonysági szervezeteknek ajánljuk fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!