Hírek

2005.01.27. 07:13

A vezér utolsó napjai

Bemutatása óta szócsaták kereszttüzében A bukás, Hitler utolsó napjai című új német nagyjátékfilm. Egymásnak feszül a távolságtartó történelmi és a személyes közelségű megítélés. A lehető legközelebbről ábrázolja Hitlert: ettől megrázó, ettől vitatható.

Váczy András

Berlin, 1945 április. Romokban a város. A Vörös Hadsereg körülzárta, az utcákon véres öldöklés folyik.
A birodalmi kancellária parkjába süllyesztett, jól felszerelt betonbunkerben sáncolja el magát a Führer és udvartartása. Szertefoszlik az utolsó remény, Hitler szembenéz a bukással. Nem a birodalom harsány vezérét, hanem egy megtört öregembert mutat a film. Ragaszkodik őrült eszméihez, s öngyilkosságra készül. Akár sajnálni is lehetne… Ha pusztulása nem Európa kínszenvedésének végét jelentené.
Oliver Hirschbiegel rendező filmjének alapja Traudl Junge nálunk is megjelent visszaemlékezése. (Az utolsó óráig – fordította Dobi Ildikó.) Hitler titkárnője végigmegy az úton, a gyermeki rajongástól az élete végéig tartó bűntudatig. Vele és általa látja a néző legközelebbről a vezér környezetét, mindennapjait és a megjátszott viselkedéséből kirajzolódó őrületet.
Tárgyilagosan, ellenpontozva mutatja be a film a bunkerbeli és az utcai haláltáncot. A bukást, a bűnöseket és az áldozatokat.

Sándor Pál (79) filmrendező:

„Nagyon erősen, jól megcsinált mozi. Mint minden film, ez is a valóság égi vagy földi mása. Van benne cirkusz, torzítás, ahogy kell. Döbbenetes, de nem annyira, hogy felülmúlja azt ami történt. Ugyanakkor megvan az emberi hitele. Bruno Ganz nagyszerű színész. Hitler egyes jelenetekben annyira szánandó figura, amennyire minden halálra készülő ember. Akár az történt, amit látunk, akár nem, számomra ez egy mese. Arról, hogyan hal meg egy borzalmas szörnyeteg. Nem lehet sajnálni… De fontos tudni, és tabuk nélkül beszélni róla.”

Karsai László (54) történész:

„Kártékony, veszélyes ez a film! Nem azért, mintha nem lenne hiteles. Pontosan bemutatja Hitler életének utolsó napjait. Viszont néhány részlete nem felel meg a valóságnak. Goebbels például kisebb termetű volt. A film hazugsága abban rejtezik, hogy semmi mást nem mutat be, csak ezt a tíz-tizenkét napot! Egy öreg, beteg embert látunk, de nem ismerjük meg a bűneit. Nagyszerű katonatisztek veszik körül. Eközben szó sem esik arról, ki is volt, mit is tett valójában Bormann, Himmler és a többi. Ezzel a filmes módszerrel tisztára lehet mosni a hitleri Németországot.”

Adolf Hitler

1889. 04. 20.–1945. 04. 30.

Harcol az I. világháborúban

1919: a náci párt (NSDAP) vezetője

1923: elbukik a sörpuccs, bebörtönzik

1924: Mein Kampf (Harcom)

1933: birodalmi kancellár

1934: teljhatalmú diktátor: „Führer és kancellár”

1935-től a német véderő főparancsnoka

1938–39: lerohanja Ausztriát és Csehszlovákia egy részét

1939-45 kirobbantja, majd elveszíti a II. világháborút

1945. 04. 30: 15.30-kor véget vet az életének

Hitlert: ettől megrázó, ettől vitatható. Váczy András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!