Hírek

2005.01.04. 00:00

Alkotmánymódosítás kételyek mellett

Alkotmányjogászok csak részben értenek egyet Petrétei József igazság-ügy-miniszter azon javaslatával, hogy töröljék az alkotmányból a kétharmados törvényeket.

Szakács Árpád

Egybehangzó alkotmányjogászi vélemény, hogy újra kell szabályozni a kétharmados törvények tárgykörét az alkotmányban. Azok teljes eltörlését ugyanakkor – Petrétei József igazságügy-miniszter javaslata alapján – a szakértők egyelőre nem vetnék fel.

Az alkotmánybírónak jelölt Bragyova András pécsi alkotmányjogász szerint a jelenlegi szabályozás nem tölti be funkcióját. Indoklásában rámutatott: mintegy 40 olyan tárgykör van, amelyben csak minősített többséggel lehet dönteni. Mindez sokszor lehetetlenné teszi a hatalmat megszerző kormány munkáját. – Másrészt rendezetlen is a kérdés. Hiszen érthetetlen, hogy amíg a bíróságot érintő ügyekben kétharmados többséget igényelnek, addig az ügyészség esetében már elég a fele plusz egy szavazat a parlamentben.

Bragyova Andráshoz hasonlóan fogalmazott Pokol Béla jogtudós is. A neves szakember szerint mindenképpen csökkenteni kellene azon tárgykörök számát, amelyekben csak kétharmados többséggel tud dönteni az Országgyűlés. Hozzátette: az alkotmány 1989-es születésénél még indokolt volt ez a fajta „óvatosság”, de mára feleslegessé vált. Feltétlenül szükség lenne tehát a mielőbbi változtatásokra. Ugyanakkor a szakember szerint a jelenlegi politikai kultúrában nincs realitása a felvetésnek. Úgy véli, már a javaslat is megosztja a pártokat, ráadásul a módosítás ismét kétharmados többséget igényel.

Reformjavaslatok

Az Igazságügyi Minisztérium által kidolgozandó új alkotmánytervezet szerint nem lennének kétharmados törvények. Részletesebb, pontosabb gazdasági és szociális rendelkezéseket építenének be az alaptörvénybe. Indokoltnak tartják a piacgazdaság beemelését az alkotmányba, továbbá rögzíteni szeretnék azt is, hogy egy- vagy kétéves a magyar költségvetés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!