Hírek

2005.01.20. 00:00

Ami jár, az jár: de kinek és mennyi?

Az életpálya elismerése céljából az utóbbi években három rangos címet is alapítottak, amelyek mellé tekintélyes összegű havi járadékot folyósítanak a jutalmazottaknak. A költségvetésnek ez évente közel egymilliárd forint kiadást jelent.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="307"] Az érdemek elismeréseként megítélt járadékokhoz fogható nyugdíjak egyelőre nem léteznek az országban
[/caption]A művészeti és sportéletben élen járóknak, valamint a legkiválóbbnak ítélt televíziós személyiségeknek életük végéig folyósítanak pályájukat elismerő havi jutalomösszeget. A legtöbb pénz a Nemzet Színésze cím után jár.

Az egyik legrangosabb kitüntetésnek számító díjat 2000. augusztus 22-én adták át első ízben tizenegy színművésznek. Ők havonta adómentesen 500 ezer forintot kapnak. A csoportba csak kihalás után kerülhetnek újabb díjazottak. Az részesíthető az elismerésben, aki a kiváló szakmai teljesítmény mellett betöltötte 62. életévét.

A Nemzet Sportolója címet 2004. május 6-án adták át első ízben az arra kiválasztott tizenkét nagy tekintélyű egykori bajnoknak. A díjhoz szintén ötszázezer forintos havi életjáradék tartozik, amely után már adózniuk kell a kitüntetetteknek, akik így 263 ezer forinthoz jutnak. Itt is van életkori feltétel, ugyanis a jutalmazott egykori élsportolónak be kell töltenie hatvanadik életévét.

Sport kategóriában életjáradékra jogosultak a dobogós helyezést elért olimpiai sportolók is. 1998 januárjától valamennyi 35 évesnél idősebb bajnoknak jár a havi átlagbérnek megfelelő összeg. Ez idén nettó 140 ezer forintot tesz ki. A járulékot életük végéig kapják a sportolók, haláluk után pedig azt tovább folyósítják házas- vagy élettársuknak. Az olimpián ezüst- vagy bronzérmet szerzett sportolók a bajnoknak járó összeg 60, illetve 40 százalékát kapják.

Aki több érmet is szerez, tovább gyarapíthatja juttatását. Például az olimpiai bajnok minden elsősége után húsz százalékot kap. Hasonló elv alapján részesülnek olimpiai életjáradékban a paralimpikonok is. Járadékot kapnak a dobogósok edzői is akkor, ha a sportoló javaslatot tesz személyükre.

A tréner a bajnoknak járó öszszeg felét kapja.
Múlt év októbere óta havi nettó 200 ezer forintot folyósítanak
a Magyar Televízió 12 „nagy öre-gének”. Az MTV Örökös Tagja címhez kapcsolódó illetmény növekedése inflációkövető lesz.

Álom a félmilliós nyugdíj

Akármilyen nagy átlagkeresettel megy nyugdíjba valaki, nincs esélye arra, hogy majdani havi járandósága elérje a nettó félmillió forintot. A Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság illetékese szerint a jelenlegi szabályok kizárják ezt. Mint fogalmazott, a járulékbefizetés egyszerűen nem érheti el azt az összeget, amely később alapot szolgáltatna az ötszázezer forintos juttatásra. Tudomása szerint a legmagasabb nyugdíj 260 ezret tesz ki.

Havi háromszázezer az ötszörös bajnoknak

Ötszörös olimpiai bajnoki címe után az Izraelben élő Keleti Ágnes tornász idén közel 300 ezer forint havi járandóságot vehet fel egykori elsőségei elismeréseként. Jelenleg 461 olimpiai érmes vagy özvegye jogosult életjáradékra. Edzői juttatást összesen 304-en kapnak. A fogyatékos sportolók közül 53-an részesülnek járadékban. Tavaly közel 800 millió forintot fordítottak az egykori élsportolók életjáradékára a költségvetésből.

A Nemzet Sportolója (nettó 263000 forint)

Albert Flórián, Balczó András, Bíróné Keleti Ágnes, Gyarmati Dezső, Hammerl László, Kulcsár Győző, Polyák Imre, Gortisch Lajos, Puskás Ferenc, Székely Éva, Ivánkay Mária, Zsivótzky Gyula

A Nemzet Színésze (nettó 500000 forint)

Agárdy Gábor, Berek Kati, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Avar István (2001-től), Komlós Juci (2002-től), Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Törőcsik Mari, Zenthe Ferenc (2005-től)

A Televízió Örökös Tagjai (nettó 200000 forint)

Antal Imre, Balogh Mária, Czabarka György, Horváth Ádám, Kézdi Lóránt, Kudlik Júlia, Lénárt István, Mahrer Emil, Palást Pál, Sík Igor, Vértessy Sándor, Vitray Tamás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!