Hírek

2005.01.24. 00:00

Ásványvízözön az üdítőkre

A világpiacon óriási harcot vív egymással a Pepsi és a Coca-Cola. Hazánkban csendesebb az élet, ám a két piacvezető nálunk sem ülhet a babérjain.

Teszler Vendel

Megkedveltük az ásványvizeket. A másfél évtizeddel ezelőtt még csupán átlagosan fejenként 3 liternyit ittunk belőlük évente. A fogyasztás 1993-ban kezdett meredeken emelkedni, évi 20-30 százalékkal. Tavaly az egy főre jutó éves fogyasztás túllépte a 60 litert. Már az idén előfordulhat, hogy több ásványvizet vásárolunk, mint szénsavas üdítőitalt. Szintén az egészségesebb termékek népszerűsödését jelzik a gyümölcslevek fogyasztási adatai. Napjainkban négyszer anynyit isszunk belőlük, mint egy évtizede. Fejenként évi 40 litert.

Az alkoholmentes italok közül azonban változatlanul a szénsavas üdítők a legkelendőbbek. Az egy főre jutó évi 70 literes hazai fogyasztás európai viszonylatban is igen magas. A szénsavas üdítők eladása a 90-es évek végétől már csak igen lassú növekedést mutat. A folyamat az elért fogyasztási szint miatt aligha fog változni. Sőt az ásványvizek előretörése következtében akár a termelés csökkenése is bekövetkezhet. A legkedveltebb üdítőíz a kóla. Részaránya a termékek között visszaszorulóban van, de még mindig meghaladja az 50 százalékot. Az ízválaszték bővítése mellett a gyártók egyéb termékfajták népszerűsítésével próbálják meg forgalmukat növelni. A sportitalok és a jeges teák is hódítanak már.

– A fogyasztók elkezdték felfedezni az új italokat. Ezek az alapként elvárt frissítő hatás mellett valami mást, többet nyújtanak – mondta lapunknak Barta Zsolt, a Pepsi kommunikációs vezetője. Az említett folyamatok mellett a fogyasztói árak alakulása is kihívást jelent a Pepsi és a Coca-Cola számára. A második vonalbeli márkák és az áruházláncok saját termékei egyre nagyobb piaci részesedéshez jutnak. A kereskedelmi hálózatok saját név alatt forgalmazott olcsó ásványvizeinek részaránya ma már meghaladja a 20 százalékot.

A pénz mint fegyver

A Coca-Cola az idén 75 milliárd forintnyi összeggel toldja meg világméretű reklámköltségét. Az amerikai cég eddig évente mintegy 185-190 milliárd forintnak megfelelő summát költött hirdetéseire. A reklámkeret bővítése a hirdetési irányvonal gyökeres átalakításával párosul. Nem véletlenül. A vetélytárs Pepsi igen hevesen támad, rengeteg hírességet szerepeltet reklámjaiban. A szakemberek szerint a másik utat választó Coca-Cola még nem tudta eldönteni, hogy a családokat vagy a fiatalokat helyezze előtérbe.

Nosztalgiamárkák

Életünk során kellemes emlékekkel kötődhetünk bizonyos termékekhez. A szénsavas üdítőitalok jellemzően közéjük tartoznak. Kelet-Németországban 1994-től éli másodvirágzását az egykori NDK-s kóla, a Vita. Nálunk a Traubisoda és a Márka számít kedvelt nosztalgiaitalnak. A Traubi Hungária Rt. 2001-ben kezdte újra a meggy-, málna-, szőlő- és narancsízű Márkák gyártását. Elindították a Bambi üdítő gyártását is, de a jelek szerint az emlékekre építő kezdeményezés megerősödését a divatos márkák nehezítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!