Hírek

2005.01.10. 06:05

Békére várt az egész ország

Nyolcvanhét esztendővel ezelőtt egész Magyarország a békére várt. Így érthető, ha fokozott reménységgel fordultak a Breszt-Litovszkban folyó fegyverszüneti tárgyalások hírei felé.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A béketárgyalás résztvevői
[/caption]Az 1917-es oroszországi forradalmak eredményeként hazánkban is megélénkültek a radikális mozgalmak. Ezerkilencszáztizenhét októberének elején egyhetes vasutassztrájk bénította meg az országot.

A bolsevik hatalomátvételt követően a Pesti Hírlap és a Népszava is teljes terjedelemben közölte a szovjet kormány dekrétumát a békéről. Az áhított állapot támogatása mellett a szociáldemokraták összehozták az akkori évek legnagyobb szabású tömeggyűlését.

Az akkor ellenzéki Munkapárt jelentős része és a kormánypárti körök is örömmel értesültek a dekrétumról. Oroszország kiesésétől ugyanis azt remélték, a monarchia tehermentesíteni tudja keleti hadszínterét. Mivel 1917 novemberétől keleten a lövészárok-barátkozások már minden arcvonalat megfertőztek, fennállt a veszély, hogy a frontok összeomlanak.
A breszt-litovszki béketárgyalások december közepén kezdődtek. Ám a megbeszélések elhúzódtak. S végül jött a legroszszabb; nyilvánosságra kerültek a központi hatalmak területi követelései.

Erre 1918 januárjában az egész monarchiára kiterjedő általános sztrájk indult. Budapesten január 18-án munkabeszüntetés kezdődött, amelynek során munkástanácsok alakultak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!