Hírek

2005.01.13. 09:18

Bessenyei Ferenc A vén cigánnyal búcsúzott

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Raksányi Gellért pálytársa és barátja koporsója mellett
[/caption]Több százan rótták le tiszteletüket Bessenyei Ferenc ravatala előtt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Mádl Ferenc köztársasági elnök is megjelent.

A szertartás előtt Bessenyei Ferenc hangján zengett fel Vörösmarty Mihály A vén cigány című verse. Hiller István kulturális miniszter szerint Bessenyei „egyszerre volt az élet és a játék szerelmese”. „Mennydörögő hangján egyszerre tudott korholni és dicsérni” – hangoztatta Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója. Huszti Péter búcsúztatójában kiemelte, hogy Bessenyei mindig erőt és tisztaságot sugárzott. Csernus Mariann Bánk bánt idézte meg: „Mindig látni fogom azt a vívódó Bánk bán-arcod, amit egy réges-régi előadáson Melindaként előtted térdelve láttam.” A sírba tétel előtt Ady Köszönöm, köszönöm, köszönöm című versét mondta Bessenyei hangfelvételről. A temetés a Szózattal ért véget, Raksányi Gellért előadásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!