Hírek

2005.01.05. 05:30

Bőrgolyó százhetvennel

A kapuközeli szabadrúgások biztos fegyvernek számítanak a futballban. A távolságtól függően hol csavarva, hol „izomból” meglőve süvítenek a labdák a kapukra.

Dénes Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="283"] Roberto Carlos mozdulata szinte tökéletes. Testének teljes erejét beleadja a lövésbe. A kínaiaknak ebből a lövésből gólt rúgott a világbajnokságon.
[/caption]A nehézbombázók jóval óránként száz kilométeresnél is nagyobb sebességgel rúgják meg a labdát – nem csoda, hogy néha összerogyik az, akit eltalál a labda. A szabadrúgáslövés az egyik olyan terület, amelyen nincs túlságosan nagy lemaradása a magyar futballistáknak a világelithez képest. Az NB I-ben mindig is voltak olyan játékosok, akiktől okkal rettegtek a kapusok.

Mi a jó szabadrúgás titka? Nem feltétlenül a lábméret a meghatározó. A német Günter Netzer hajdanán 46-47-es cipőjével bikázott – a ma egyik klasszisa, Roberto Carlos viszont csak negyvenes csukát hord. A valaha volt egyik legtechnikásabb magyar lövőnek, Göröcs Jánosnak még kisebb lába van...

Ugyanakkor Roberto Carlos nem tagadja, a technika mellett egyáltalán nem árt, hogy nagyon erős a felsőcombja. A futballtörténelem egyik leghíresebb szabadrúgásgólját – a franciáknak lőtt találatát – fizikusok és orvosok elemezték, az ő anatómiai felépítésével összevetve. Kiderült, hogy titkának nyitja különlegesen erős lábaiban keresendő. Lenyűgöző a rúgóereje: a radarral végzett mérések szerint 115 kilométer per órás sebességgel ,,küldi el” a labdát, ez az erő szempontjából (a labda súlyát figyelembe véve) körülbelül egyenlő egy tízkilós test húsz méterről való esése utáni becsapódással. Az igazi különlegességét a combjai jelentik: mindkét combjának a kerülete 58,5 centiméter. Ez 21 százalékkal több, mint a játékosok átlagos combmérete.

A legnagyobb magyarok

A magyar futball dicsőséges első száz évében számos klasszis vált híressé pazar lövőerejéről, nagyszerű rúgótechnikájáról.

A legjelesebbek:

Schlosser Imre

Deák Ferenc

Szusza Ferenc

Bozsik József

Tichy Lajos

Göröcs János

Varga Zoltán

Tóth András

Várady Béla

Détári Lajos

Az NB I nehézbombázói

Budovinszky K. (Honvéd)

Plókai Attila (Vasas)

Tóth Norbert (Újpest)

Tőzsér Dániel (Ferencváros)

Vincze Ottó (Győr)

170 km/h - a brazil Eder az 1982-es világbajnokságon ilyen sebességgel bikázta kapura a labdákat.

130 km/h - a jelen legjobbja, Adriano az Inter brazilja ezzel a sebeséggel ágyúzik.

128 km/h - David Beckham lövésénél mérték a 2001-es Anglia–Görögország vb-selejtezőn.

115 km/h - Roberto Carlos 1997-ben a francia Bartheznek lőtt csodagólja ilyen sebességgel indult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!