Hírek

2005.01.29. 07:07

Család este a képernyőn

Elzsongítja nézőit, szerethető vagy legalábbis kellemes emberekkel jelentkezik a képernyőn a jó műsor. Megszokott napirendjével keretet ad a mindennapoknak.

Konkoly Edit

[caption id="" align="alignleft" width="313"] Farkasházy Réka, Németh Kristóf, Fodor Zsóka, Várkonyi András (Kertészék a Barátok közt sorozatból, RTL Klub)
[/caption]Milyen sivár is lehetne az életünk, ha nem létezne a fogyasztói társadalom és a szórakoztatóipar. Ám huszonnégy órán át sugározzák az emberközpontú világegyetem csalóka látszatát. A rejtelmes kék fényt sugárzó tévéképernyő szobánkba hozza az elnököket és háborúkat, filmsztárokat és bukott hősöket. Néha pedig családot varázsol az otthonunkba. A sorozatok elhitetik, hogy egy közösséghez tartozunk. Igaz, ez az összetartozás csak képzeletbeli. Hiszen valójában színészeket látunk apukaként vagy nagymamaként, mindig ugyanabban az időben. Mégis egy pillanatra felidézheti gyerekkori álmainkat. Vagy egy isten háta mögötti falucskában is a világegyetem központjának érezhetjük magunkat. Esetleg akkor is családot tudhatunk magunk mellett, ha különben a magány kínoz.

[caption id="" align="alignleft" width="266"] A Szex és New York négy elszánt szinglije (HBO, ViaSat3)
[/caption]És persze ha minden este mondjuk hétkor a távkapcsoló után nyúlunk. Ehhez az időponthoz igazítva a vacsoránkat vagy barátaink látogatását. Ez lenne hát a sorozatok titka? A vágy az ismerős, a rendszeres, végső soron a biztonság iránt? A világ filmjeinek, televíziós műsorainak gyártói kivétel nélkül pénzügyi szakemberek. Akár Andrew Vajna, Robert Halmy, Andras Hamori vagy Kalamár Tamás, a Barátok közt producere. A pénzügyi szakember az, aki kockáztat, ugyanakkor kicsit forgatókönyvíró, rendező, vágó is. Felfigyel egy témára, és elhatározza, hogy filmet vagy televíziós alkotást készít belőle. Kiválasztja az írókat, a rendezőt, az operatőrt, a színészeket, és megszerzi a pénzt a tévéfilmhez, tévéjátékhoz, sorozatokhoz, szappanoperához.

[caption id="" align="alignleft" width="266"] A Bűbájos boszorkák is óriási siker (TV2)
[/caption]Az egyik első magyar sorozat, amely kéthetente félórára odaszögezett a képernyő elé kicsit és nagyot, a Szomszédok volt. 1987-ben indult, tizenhárom évig ment. Aztán jött a Família Kft., a Linda, és jöttek a dél-amerikaiak, például a rabszolgalány Isauráról szóló mese. Győzött az amerikai Dallas vagy a csehszlovák Kórház a város szélén. Beköltöztek a szobánkba, kiváló beszédtémát nyújtottak háziasszonyoknak, csitriknek, unatkozó kamaszoknak. És a hatásukra sokan elkezdték az életet nézni, miközben elfelejtettek élni.

És akkor jött a Tenkes kapitánya…

Magyar sorozatok: A Tenkes kapitánya, Kántor, Szomszédok, Família Kft., Angyalbőrben, Privát kopó, Kisváros, Xénia-láz, Hatos csatorna, Barátok közt, Életképek, Szeret, nem szeret, Szeress most.

Külföldi sorozatok: Dallas, Kórház a város szélén, Forró szél (Surda), Klinikák, Nők a pult mögött, Isaura, Forsyte Saga, A Guldenburgok öröksége, Vészhelyzet, Ally McBeal, Szex és New York, Esmeralda, Paula és Paulina, Megveszem ezt a nőt, Betty, a csúnya lány, Miért éppen Alaszka?, Twin Peaks, Jóbarátok, Melrose Place, Star Trek, Vad angyal, Xena, X-akták, Baywatch.

Televíziós sorozatok nézettsége (2005. 01. 27., csütörtök)

1. RTL Klub Barátok közt 1857637 néző

2. TV2 Sabrina, a mélytengeri boszorkány 1437133*

3. TV2 Bűbájos boszorkák 1159824

4. TV2 Jóban, rosszban 1118426

5. MTV Bűvölet 969965

6. TV2 A szerelem ösvényei 899591

7. TV2 Beverly Hills 90210 622611

8. RTL Klub Rejtélyek kalandorai 607954

* Egy sikeres, most futó sorozat nyomán készült játékfilm

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!