Hírek

2005.01.04. 00:00

Együtt vagy külön a címért

Tizenegy magyar város pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre. Demszky Gábor tegnapi bejelentéseiben Budapest együttműködési készségét hangsúlyozta.

Izing Antal

Amennyiben Budapest nyeri el a kulturális fővárosi címet, akkor a programsorozat előkészítésébe bevonják a vidéki városokat is. Ezt mondta tegnap Demszky Gábor főpolgármester. – A napnál világosabbá teszszük, hogy Budapest fejlesztése nemhogy elszívná a levegőt a többi magyar várostól, hanem teret adna mindenkinek. Így Kecskemétnek, Pécsnek, de Pozsonynak, Szabadkának és Kolozsvárnak is – mondta a főpolgármester.

Egyszerre két város, egy német és egy magyar viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet 2010-ben. Hogy ezek közül pontosan melyek, ez dől el a következő fordulóban. Érdekesség, hogy az Európai Unió párokba rendezte az országokat, hogy egyszerre két város kaphasson kulturális fővárosi címet. Mi történne, ha évente csak egy ország egy városa lenne kulturális főváros? Abban az esetben az unió új tagjai közül az utolsó valamikor 2020-ban kerülne sorra. Kettesével hatékonyabb, diplomatikusabb a sorozat, mint „egyesével venni a lépcsőket”. Másrészt azt is el lehet mondani, hogy két európai város között ezúttal végre nem hatalmi, hanem kulturális tengelyek képződnek. A legelső tengely, az első pár az Európai Unió „táncrendjének” logikája szerint Ausztria és Litvánia lesz.

Az új tagok közül a varázslatos Vilnius előzi meg Budapestet.  Magyarország párja Németország. Tíz német város van versenyben: Halle, Bréma, Lübeck, Essen, Potsdam, Braunschweig, Görlitz, Kassel, Regensburg és Karlsruhe. Budapesten kívül tíz magyar város nevezett. Demszky Gábor tegnap érezhetően azt kívánta kifejezni: Budapestnek olyan fontos a kulturális fővárosi cím elnyerése, hogy hajlandó szövetséget kötni más magyar városokkal is. Ezt a miniszteri biztos nem kommentálta. – Tudom, hogy kiváló adottságú és kultúrájú vidéki városok is pályáznak a címre – mondta Demszky. – Azt is tudom, hogy a legutóbbi években kisebb vagy közepes városok voltak Európa kulturális fővárosai. Ne felejtsük el azonban, hogy az első körben, 1985 és 2000 között a korábbi EU tizenegy fővárosa nyerte el a címet. Miután „elfogytak” a fővárosok, jöttek a korábbi EU-tagállamok kisebb városai.

Ember tervez, isten végez

Demszky Gábor: Úszó szigetet tervezünk a Dunára. Észak-Budán Aquincum köré hidat akarunk építeni. A gázgyár területén műszaki múzeumot és tudományos parkot akarunk létrehozni. Fölélesztjük a Várkert-bazárt. A budai alsó rakparton hat kilométer hosszú, tíz méter széles zöld sétányt hozunk létre. A közraktárnál koncerttermek épülnének. 2010-re elkészülne a 4-es metró, korszerűsítenénk a BKV járműparkját. A tervezet a Víz és metropolis címet kapta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!