Hírek

2005.01.10. 05:15

Előbb a karok, azután az önállóság

Gy. Z.

A Babes–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) tervezett önálló karok létrehozása, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) román állami támogatásának a megszerzése az elsőrendű kérdés. Az önálló magyar egyetem létrehozásának módozatain csak akkor kell majd gondolkodni, ha ez a két feltétel már teljesült – jelentette ki a Szabadság című kolozsvári közéleti napilapnak Kötő József, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke.
A politikus a BBTE magyar tagozatának az EMTE-re való átköltöztetése nyomán kialakult vitára reagált. A kérdést először Kása Zoltán, a BBTE volt rektorhelyettese vetette fel előszö. Ezzel szemben Salat Levente, a BBTE magyar tagozatért felelős rektorhelyettese ennek kivitelezését a kolozsvári magyar egyetemi oktatás hagyományaira nézve veszélyesnek tartja.
Kötő József úgy vélte, hogy az önálló magyar karok és a magyar állami egyetem kérdése sajnálatos módon keveredik. Kifejtette: továbbra is az önálló egyetem megteremtése a cél, de az ehhez vezető út egyik fontos állomása az önálló magyar karok létrehozása.
A politikus szerint így létrejöhetnének azok a szellemi műhelyek, amelyek európai színvonalú oktatást nyújtó tanárokat termelnének. Emellett azok a keretek is létrejöhetnének, amelyek az oktatáskínálat bővítését, valamint
a 21. század kezdetén húzóágazatnak számító szakágak létrehozását elősegítenék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!