Hírek

2005.01.14. 08:49

Előnyök a takarékszámlánál

Ha sejtjük, hogy a tervezettnél esetleg előbb lesz szükségünk a bankban tartott pénzünkre, érdemes mérlegelnünk. Megtakarítási számlával elkerülhetjük, hogy veszítsünk, ha hozzányúlunk a betétünkhöz.

Reggel–Világgazdaság

A bankok lakossági számla nyitásakor éves kamatot hirdetnek meg az ott elhelyezett pénzünkre. Nagyobb hozamra tehetünk szert, ha lekötjük forintjainkat. A határidős betétszámla előre meghatározott időtartamra szóló megtakarítás, előre rögzített öszszeg erejéig. Például 100 ezer forint 3 hónapos lekötése esetén a CIB Bank 8,5 százalékos éves kamatnak megfelelő hozamot ír jóvá a számlánkon a betét lejáratakor. Egy negyedév elteltével így valamivel több mint kétezer forintnyi bevételhez jutunk.

A takarékszámlának ezzel szemben viszont nincs lejárata, vagyis nem határozott futamidőre szól. Szabadabban rendelkezhetünk pénzünk felett, és betétünk összegét is változtathatjuk. Ha a CIB Banknál 100 ezer forintot helyezünk el megtakarítási számlán, három hónap múlva körülbelül 1500 forint hozamot írnak számunkra jóvá.

A takarékszámla hozama ugyan alacsonyabb, ám az ott tartott összeghez bármikor hozzátehetünk. Ráadásul havi két pénzfelvétel lehetséges. Anélkül vehetünk fel pénzt, hogy elveszítenénk összes addigi kamatunkat. Ráadásul a megtakarítási számlákon kevésbé érződnek a jegybanki kamatcsökkentések hatásai. Sőt, akad a piacon két számjegyű kamatra vonatkozó ajánlat is. Sokszor ésszerű választási lehetőséget jelenthetnek az igen kedvelt, rövid futamidejű lekötött betétekkel szemben.

Megtakarítási számlák éves kamatai*

Budapest Bank 8,25

CIB 9,25

K&H 10,00

OTP 5,50

* 1 000 000 forint feletti elhelyezés esetén, szerződésszerű teljesítés esetén

Forrás: VG-gyűjtés

Kedvező ajánlattal kezdik az új évet

Megtakarítási betétszámlánk olyan új és rugalmas megoldást jelent, amely egymillió forint fölött akár tízszázalékos kamatot biztosít tulajdonosának. Ez szinte egyedülálló ajánlatnak számít most a piacon. A számlán lévő egymillió forint alatti összeg nyolc, míg az egymillió forint fölötti rész tíz százalékot kamatozik – mondta Illés Zoltán, a K&H Bank ügyvezető igazgatója. – A számla egyenlege bármikor, bármekkora összeggel gyarapítható. Havonta kétszer, kamatveszteség nélkül, tetszés szerinti összeg felvehető. Csak a kötelező nyitóösszegnek, 50 000 forintnak kell bennmaradnia. A számla tulajdonosának nem kell tehát figyelnie a fordulónapokat. Nem kell pénzét újra meg újra lekötnie – tájékoztatta lapunkat a pénzintézet vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!