Hírek

2005.01.08. 00:00

Elvetik a szétdarabolást

Horn Gábor SZDSZ-es képviselő Budapest szétválasztását célzó felvetése kisebb vihart kavart. A sokak szerint politikai blöffnek számító ötletről kérdeztük az érintett kerületek városatyáit.

Lázin M. A. – Nagy V. Zs. – Zsidai P.

[caption id="" align="alignleft" width="59"] Geiger Ferenc XXIII. kerületi polgármester alapvetően pozitív ötletnek tartja a felvetést
[/caption] [caption id="" align="alignright" width="149"] Hajdu László XV. kerületi polgármester a sajtóból értesült az ötletről. Politikai sakkhúzásnak véli.
[/caption] – Nem gondolkodunk a válásban – mondta érdeklődésünkre dr. Baják Gyula, a XVI. kerületi önkormányzat alpolgármestere. Hozzátette, eddig a lakosság sem lépett fel efféle igénnyel.
Baják Gyulához hasonlóan vélekedik dr. Polgár György, Tóth Mihály csepeli polgármester főtanácsadója is. Kérdésünkre kifejtette: már 1993-ban felvetődött, el kellene szakadni Budapesttől. Ám az akkori népszavazás érdektelenségbe fulladt. Ugyancsak figyelemreméltó, hogy a csekély számú résztvevők kilencven százaléka is a maradás mellett tette le a garast.
Geiger Ferenc XXIII. kerületi polgármester szerint jó az ötlet.
A jelenlegi együttélés ugyanis számos problémával jár. Ezek közül vélhetően sok megoldódna, ha maguk tudnák kézbe venni sorsukat. Ám a végső szó kimondása mindenképp testületi döntést igényel.
– Az önkormányzatnak nincs hivatalos álláspontja e kérdésben – mondta Sándor László XVIII. kerületi alpolgármester. A városatya magánemberként úgy véli, szakmailag átgondolatlan, megalapozatlan ötlettel állnak szemben. Olyannal, amely meg sem kísérli rendezni az évek óta felhalmozódott problémákat, hátrányokat.
Hajdu László, Újpalota polgármestere szerint a XV. kerületnek Budapesttel együtt van jövője. Nem tartja felelős véleménynyilvánításnak Horn Gábor ötletét.
Természetesen megkerestük az ügyben érintett XX. kerületi önkormányzatot is. Ám ott az illetékesek szabadságukat töltik.
Az elképzelés megvalósításához egyébként több, kétharmados parlamenti támogatást igénylő törvénymódosításra lenne szükség. A közigazgatási, az önkormányzati és a fővárosi törvényt is szükséges átdolgozni.
Az átalakítás alapját a kétszintű, fővárosi–kerületi önkormányzati rendszer felszámolása adná.

A lakbér egyelőre gyenge érv

Az átalakítás egyik érve, hogy megszűnjenek a több kerülethez is tartozó utcákban a különböző lakbérek. A Fővárosi Közgyűlésnek van lakbér-megállapítási rendelete. Ennek megfelelően egy házban lehet többféle lakbért szedni. Az díjat egyedi elbírálás során több összetevő alapján szabják meg.

A szakma is támogatja

Régóta látja a szakma, hogy így működésképtelen a főváros – mondta Csanádi Gábor városszociológus. Nem sikerült tisztázni, hogy a városrészek és a főváros érdekei hogyan valósuljanak meg. „Ekkora várost csak központosítva lehet vezetni” – mondta Csizmadia Adrienn városszociológus.

Vélemények

Derce Tamás (56) polgármester

– Elég nehéz olyasmiről véleményt mondanom, amit nem is ismerek

– mondta érdeklődésünkre a negyedik kerület első embere.

A polgármester mindehhez hozzátette: elsősorban azt kellene tisztázni, miféle módon gondolja a szétválást az SZDSZ.

Tálos Gergely (30) informatikus

Előnyei és hátrányai is vannak a szétválásnak. A helyben hozott döntések adott esetben gyakorlatiasabb megoldásokhoz vezethetnek. De valamilyen átfedésre mindenképpen szükség van, például a parkolásnál. A lakóhelyükhöz erősen kötődők díjaznák az ötletet.

Kajdi Zsigmond (64) nyugdíjas

Járatlan vagyok közigazgatási dolgokban, de ha Budapestet egyetlen központi szerv és egyet-len ember irányítaná, és ha az történetesen Demszky lenne, akkor isten mentsen meg ettől. Az egységes irányítás hátránya mindig az, hogy aki közelebb van a tűzhöz, annak több jut.

Murai Anikó (57) nyugdíjas

Ha jól hallottam, leválasztanák a peremkerületeket azért, hogy a középsők, a belsők egységesek legyenek. Nem tartom rossznak az ötletet, mert van olyan utca, amely egyszerre két kerülethez is tartozik. Amikor rendbe kell hozni, akkor persze a senki gyereke lesz.

Tisza Anita (25) színész

Szerintem vannak olyan kérdések, amelyekkel sokkal célszerűbb lenne foglalkozni. Én nem lakom a fővárosban, csak dolgozni járok ide. Azonban az biztos: szakembereknek kell kimondani a legvégén, hogy működnének-e ilyen feltételek között az önkormányzatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!