Hírek

2005.01.21. 07:19

Görög Zita és Jack London találkozása

Parcsami Gábor

– Nincs se kedvenc könyvem, se kedvenc műalkotásom – mondja Görög Zita. – Annyi olyan mű van, ami közel áll a szívemhez, hogy felsorolni is nehéz. Viszont mindenkinek szívesen ajánlom életem egyik meghatározó regényét, Jack London Martin Edenét.

A társadalom mélyrétegeiből érkező, okos és tehetséges matrózfiú története az elején egy romantikus regénynek tűnik. Ez azonban nem igaz, hiszen rengeteg fontos és mély gondolatot sugall. Számomra elsősorban azt, hogy nem az étel táplál bennünket, hanem a szeretet.
Pozítív gondolkodású lánynak tartom magam.

De ha nem lenne olyan ember, aki elfogadja a szeretetemet, akkor nem lenne tovább. Nem lenne értelme élnem. A kötetben az a legszebb, hogy a fiút nem a karriervágy vezérli, hanem egy lány iránt érzett szerelme. Ezért tanul meg még írni, olvasni és késsel-villával enni is. Mindent elkövet, hogy szerelme kedvében járjon.

Az egész egy My Fair Lady-hez hasonló sztorinak tűnik, ha a történet végén Martin Edenben nem ötlene fel, hogy miért nem kellett korábban szerelmének. Igaz, hogy vadul élt, de a lelke ugyanolyan volt, mint művelt fővel. Karácsonyra többeknek ezt a könyvet akartam ajándékozni, de sajnos sehol sem tudtam megvenni. Hiába kerestem a nagy könyváruházakban, de még a legeldugottabb antikváriumokban sem bukkantam rá.

Görög Zita

Nagybátony, 1979. szeptember 27.

Iskola: gimnáziumi érettségi

1996-tól modell

2003: TV2-n a Megasztár és a Cinematrix műsorvezetője

Első munkája a párizsi Agnes B. bemutató volt Laetitia Castával.

Modellként 24 országban dolgozott.

Filmszerepei: Underword I–II., Fej vagy írás, Játsszd újra, Mozart!

Jack London

(1876–1916) amerikai író

Eredeti neve: John Griffith Chaney. Az újságárusítástól a vagonkirakodásig mindenféle munkát kipróbált

1898-tól írásaiból élt

Jelentősebb művei: Az országúton, A vadon szava, Martin Eden, A vaspata, A tengeri farkas, Az éneklő kutya

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!