Hírek

2005.01.22. 00:00

GYÓGYSZERKÍSÉRLET EGYETEMISTÁKKAL

Hatvan hirdetményt helyezett el egy gyógyszerkutatással foglalkozó cég a műszaki egyetem épületeiben. Pénzért önkénteseket toboroznak gyógyszervizsgálatokhoz.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Összehasonlító gyógyszervizsgálathoz keres önkénteseket a budapesti műszaki egyetemen egy kutatócég
[/caption]A budapesti műszaki egyetem hallgatói közül keresnek önkénteseket gyógyszervizsgálatokhoz. A felhívás 18–35 év közötti egészséges fiúknak és lányoknak szól.

A 4–6 hetes megfigyelés alatt 10–15-ször kell megjelenniük a Szent Margit kórházban. Ezért 100–150 ezer forintot ígér a Goodwill Research Független Szerződéses Kutatási Szervezet. – Egy új fogamzásgátló és vérnyomáscsökkentő tablettát vizsgálunk – mondja dr. Renczes Gábor, a cég orvos-igazgatója. – A pirulák forgalomban lévő gyógyszerek hatóanyagát tartalmazzák. De ezeket is ki kell próbálni – teszi hozzá.

Az önkéntesek először  szűrővizsgálaton esnek át, amelyhez akár 24–120 órán belül végrehajtott 12–20 vérvétel is szükséges lehet. Aki alkalmas, annak megkezdődik a tényleges munka. A kísérleti időszakban korlátozzák a cigaretta- és alkoholfogyasztást. Renczes doktor azt állítja, hogy a kellemetlenségek ellenére égnek a vonalak az irodájukban. Általában az ezerfős adatbázisukból választják ki kísérleti alanyaikat. De most megsokszorozódtak a kipróbálásra váró készítmények, ezért fordultak az egyetemisták felé. Ők és tanáraik azonban tartanak a vizsgálattól.

A műszaki egyetem villamosmérnöki és informatikai karának dékánja arra kérte a plakátfelületek kezelésével megbízott kht.-t, távolítsa el az épületből a hirdetéseket. Bár a kutatócégnek háromhetes szerződése van az egyetemen működő társasággal, a plakátok eltűntek. Vagyis áthelyeződtek az egyetem többi tizennégy épületébe.

– Mi és egy független orvosi etikai bizottság engedélyeztük a vizsgálatot – jegyzi meg Pál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója. Az ilyen megfigyelésnek minimális a kockázata. Az valóban szokatlan, hogy egyetemistákat keresnek önkéntesnek.

Külföldön jobban fizetnek a kísérletért

Az Egyesült Államokban három évvel ezelőtt egy altatószer tesztelésére jelentkezőknek 757 dollárt fizettek egy hétre. Ez 143830 forint egyetlen hétre. Németországban csaknem tíz évvel ezelőtt drogtesztek vizsgálatához 1000–1200 dollárt fizettek egy hétre. Ez akkor 250 ezer forintnak felelt meg.

Jogilag nem aggályos a gyógyszervizsgálat

Matini Jenő orvos-jogász elmondta, hogy ha a kutatást végző cég rendelkezik a szükséges hatósági engedélyekkel, akkor jogilag nincs akadálya az egyetemista önkéntesek toborzásának. – Ez valójában egy összehasonlító vizsgálat, amilyenekre szüksége van az orvostudománynak.

Gyakran elmarad a pontos tájékoztatás

Blasszauer Béla, a Nemzetközi Orvosetikai Társaság vezetőségi tagja szerint aggályos, hogy megfelelően tájékoztatják-e a jelentkezőket a várható mellékhatásokról. Hangsúlyozta, hogy a rövid és hosszú távú szövődményekre is fel kell hívniuk a kutatás vezetőinek a résztvevők figyelmét. Szerinte ez a tájékoztatás nagyon sok esetben hiányos.

Hét évig önkénteseken vizsgálják a tablettákat

Minden új gyógyszernek kipróbáláson kell átesnie:

1. 20–100 önkéntesen 1 évig vizsgálják a gyógyszer biztonságosságát.

2. Néhány száz betegen 1–2 évig mérik fel a hatékonyságot és a mellékhatásokat.

3. Néhány százezer betegen 2–4 évig igazolják a hatékonyságot és a tartós mellékhatásokat.

Van, aki jelentkezne a kísérletekre a pénz miatt, de a szülők nem hagyják

Adamkó Péter (21): Szerintem nincs semmi kivetnivaló a hirdetésben. De én csak akkor jelentkeznék, ha biztosan tudnám, milyen gyógyszerről van szó. Részletes tájékoztatást kérnék a felmérést végző cégtől, mielőtt beleegyeznék a vizsgálatba. Mindenki maga dönti el, milyen kockázatot vállal. Én úgy gondolom, hogy nincs mitől félni. Mindezek ellenére nem jelentkezem a felhívásra.

Popovics Ádám (18): Engem érdekel a dolog. Az egyik ismerősöm is hívta a céget, és elmondták, hogy százezer forintot kínálnak a vizsgálatért. Ő szeretne jelentkezni a kísérletre. A szülei azonban ellenzik, és nem hiszem, hogy hozzájárulnak. Attól tartok, ha én is elmondanám a szüleimnek, ők sem egyeznének bele. Pedig jó pénzkereseti lehetőség, rövid idő alatt viszonylag magas összeget lehet kapni.

Török Zita (28): Nincs annyi pénz, amennyiért kockáztatnám az egészségemet. Ez a vizsgálat pedig nyilván nem veszélytelen, ha ilyen nagy összeget kínálnak. Azon is fel vagyok háborodva, hogy az egyetemre ilyen hirdetést ki mernek rakni. Én ehhez sem járulnék hozzá. Ráadásul nem is pontosan fogalmaznak, csak sejteni lehet, miről van szó. Nem egyetemistáknak valók az ilyen kísérletek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!