Hírek

2005.01.27. 00:00

Harc a Moszkovszkajáért

A magántulajdonba került vodkagyártás legismertebb márkaneveit követeli magának vissza Moszkva.

Csák Elemér

A Sztolicsnaja és a Moszkovszkaja, továbbá a Kubanszkaja, a Russzkaja és a Limonnaja vodka Nyugaton is nagy népszerűségnek örvend. A privatizáció során gyártásuk magánkézbe került – az orosz állam nagy bánatára. Magáért beszél, hogy Mihail Fradkov miniszterelnök egyik idei első rendelete a külföldre került márkanevek visszaszerzését tűzte ki célul. A Szojuzplodoimport nevű külkereskedelmi vállalat kapta feladatul, hogy eljárást kezdeményezzen ez ügyben a nemzetközi bíróságokon. Az alperes egy olyan cég, amelynek neve csak egy „o” betűvel tér el az állami vállalatétól: Szojuzplodimportnak hívják.
A küzdelemnek volt már néhány fordulója, váltakozó sikerekkel. A kincstár kormányhatározat nélkül is megbüntette a magánforgalmazót. A szabadkereskedelmet védő külföldi jog azonban ellenzi az állami beavatkozást. Nem véletlen, hogy az újabb moszkvai fellépés nyomán az érintett cég egyik vezetője, Andrej Szkurihin közölte: 300 ezer dollárt fizettek a márkanévért, tehát tevékenységük törvényes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!