Hírek

2005.02.01. 00:00

Idén is elsózták a főváros útjait

Tóth Tímea

Összesen tizennégyezer-ötszáz köbméter homok–só keveréket szórt ki az utakra a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. a múlt héten. Hetven gép éjjel-nappal járta a fő- és tömegközlekedési utakat, hogy nyomukban biztonságosan tudjanak haladni a járművek.

A cél teljesült, bár a közlekedés lelassult, de nem állt meg. A hó alól előbukkanó utak azonban a hét végén különös képet mutattak. Hófehér aszfalt mindenhol, úttesten, járdán, lépcsőkön. Mintha a Holdon járnánk.

– Túlsózták az utakat – mondja Konyári Zsófia, a főpolgármesteri hivatal alosztályvezetője. – Ez amellett, hogy felesleges pénzkidobás, jelentősen roncsolja az aszfaltot és az út menti növényzetet. A sózás egyébként is nagyon árt a teljesen leromlott úthálózatnak. A repedéseken keresztül a szilárd burkolatba kerülő só újabb réseket, gödröket alakít ki. A hidak, acélszerkezetek még inkább megsínylik a víz és a só pusztítását – jegyzi meg.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. a meteorológiai előrejelzés alapján újabb havazásra és jegesedésre számított, ezért igyekeztek megelőzni a bajt. A társaság szóvivője azt mondta: szakmai szempontból megengedett az úgynevezett alásózás. – Az az elsődleges szempont, hogy az autósok tudjanak közlekedni – hangsúlyozza Szegedi Péter. – Ha nem sóztunk volna, azt mondják, felkészületlenül érte a fővárost a téli időjárás.  

Többfélét használnak

1. Hidakon, felüljárókon 10 g/m2 kloridtartalmú vegyszert használnak.

2. A védett fasorokkal szegélyezett útvonalakon 20 g/m2 a kiszórható só megengedett mennyisége.

3. A nem tömegközlekedési útvonalakon a vegyszeres síkosságmentesítést csak kiegészítő technológiaként használják a jeges útszakaszokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!