Hírek

2005.01.12. 00:00

„Isten óvjon Demszkytől!”

Címkék#Vélemény

A szabad demokrata főpolgármester-helyettes nem tartja igaznak Demszky Gábor állítását, hogy a főváros működésképtelen lett. Vajda Pállal együtt úgy látja, a közigazgatási reformnak semmi esélye sincs.

Zs. P.–V. Z.–D. N. Á.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Úgy tűnik, vége a boldog békeidőknek, amikor még egymás mellett unatkozott a főpolgármester és helyettesei: Schiffer János és Bakonyi Tibor
[/caption]Miután az MSZP és a Fidesz is elutasította az SZDSZ Budapestet kettéosztó ötletét, a főpolgármester új javaslattal állt elő. Eszerint egyben tartanák a fővárost, azonban az irányítás teljes egészében a Fővárosi Közgyűlés illetve a városháza kezébe kerülne. A fővárosi önkormányzat látná el a helyhatósági feladatokat, a kerületek ügyfélszolgálati irodaként dolgoznának.

Demszky Gábor szerint  a változtatásra azért van szükség, mert Budapest működésképtelenné vált.

Erről Atkári János (SZDSZ) igen keményen fogalmazott. „Ha ez igaz lenne, a főváros működése már régen összeomlott volna.” – mondta a Reggelnek. A főpolgármester-helyettes is rossznak tartja a jelenlegi rendszert, de erre nem megoldás a leválasztás. „A külső kerületek már Budapest szerves részei, Újpest határába nem lehet települést jelző táblát állítani.” Kérdésünkre megerősítette lapunk korábbi információját, miszerint a javaslatok időzítésének hátterében a forrásmegosztási vita áll.

„A főpolgármester nem tudott ellenállni a kerületi szocialista politkusok érdekérvényesítésének, amely felrúgta a forrásmegosztásban kötött őszi alkut.” Atkári szerint Demszky új javaslatának sincs politkai realitása. „A mai viszonyok között az SZDSZ ehhez sem tud kellő parlamenti támogatást szerezni. ” – jelentette ki lapunknak.

Vajda Pál főpolgármester-helyettes (MSZP) szerint Budapesten nem csak pazarló a jelenlegi kétszintű önkormányzati rendszer, hanem káros is a város működésére. A kerületek és a főváros közti viták, ellenérdekek akadályozzák  a beruházásokat, és elhibázott kompromisszumokhoz vezetnek. Ha problémája van az állampolgárnak, nem tudja melyik hivatalhoz forduljon – véli Vajda.

A jelenlegi politikai helyzetben ő is elképzelhetetlen tarja, hogy a közeljövőben változások legyenek.
Derce Tamás, Újpest polgármestere blöffnek véli Demszky Gábor bejelentését. Szerinte  a főpolgármesternek csak az a célja, hogy elterelje a figyelmet magánéleti botrányairól. „Isten óvja a budapestieket attól, hogy Demszky Gábor vegye át a kerületi önkormányzatok feladatait”  – mondta Derce Tamás.

Demszky Gábor főpolgármester lapunk kérdésére azt mondta, az átalakítás két elképzelése közül a főváros egybentartására vonatkozót támogatja.

Vélemény rovatunkba írja meg véleményét!

A felrúgott alku mögött milliárdok állnak

Információnk szerint tavaly ősszel az MSZP, az SZDSZ és a főpolgármester alkut kötött a kerületekkel. Eszerint a forrásmegosztásban vesztessé vált tíz kerület a tőlük elvont több mint kétmilliárdból egyet visszakap. A másik felét hat hónap alatt törlesztették volna. Az alku javaslata került a decemberi közgyűlés elé. Itt azonban váratlanul egy másikat fogadtak el: a kétmilliárdot mind visszakapják a kerületek. A szükséges százmilliókat a részvényvásárlásra szánt keretből emelték ki.

Táltos Ildikó (49) A főpolgármester miatt működésképtelen Budapest. Sokat utazom az országban, és szerintem más városok álta-lában gondozottabbak. Ez független attól, hogy az adott településen milyen politikai pártok képviselői vannak.

Jacsó László (25) A legroszszabb állapotban az utak, és az utcák vannak. Hajléktalan szállóból van elég, csak ők nem veszik mindig igénybe.

Székely Ferenc (55) Mátyásföldről a Kékgolyó utcába 1,5 órát autózik reggelente. Mint mondja, ez valóban életszerűtlen. Számára legtöbb gondot a közlekedés jelenti. Az, hogy Budapesten reggel és délután dugó van, no és az, hogy a behajtott parkolási díjért semmit sem kap az autós.

Zs. P.–V. Z.–D. N. Á. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!