Hírek

2005.01.21. 07:58

Jég veled, halálos kór!

BAMA

– Sportoló vagyok, tanár és túlélő – kezdte történetét Stréhli Ildikó  saját honlapján. Nyolcéves kora óta sportolt. 1995-től, amikor a mellében rákos daganatot találtak, már a túlélésért küzdött. Hivatásos síoktatóként 1997-ben Park Citybe költözött férjével, egy év múlva elvégzett egy nemzetközi bobvezetői tanfolyamot, s még abban az évben két Világkupa-futamon indult.

Két év múlva a rák újra megtámadta szervezetét. Néhány hónappal később hallotta, hogy a NOB felvette a női bobot a 2002-es téli olimpia műsorára. Ez adott célt az életének.

– Férjemmel szinte mindenünket pénzzé tettük, de sikerült elérni a célt, ott lehettünk Salt Lake Cityben – emlékezett Ildikó. – Rengeteg szeretetet kaptam, s néhány embernek talán én is reményt adtam.
Később a fejébe vette, hogy megcélozza a nyári olimpiát is. Rátalált az íjászatra. Sérülések miatt menet közben kellett megtanulnia a másik kezével lőni, mégis bekerült a világbajnoki keretbe. Az olimpiai kvótát – talán csak egyelőre – nem sikerült megszereznie, viszont nem bánta meg a kitérőt. Sőt…

Gyakran tart előadást a sportról és a rákról. A legfontosabb, hogy a kontrollvizsgálatok már öt éve folyamatosan gyógyultnak mutatják.

Érdekes oldalak:

http://www.globalheroesmagazine.com/sports/ildiko.html

http://www.skeleton.nl/

Stréhli Ildikó

Születési idő, hely: 1965. 7. 15., Dorog Eredmények: összetett Vk-16. (kettes bob, 1999), összetett Vk-19. (kettes bob, 2000), Vk-13. (kettes bob, Calgary, 2000), olimpiai 13. (2002), a MOB Nők Sportjáért-díj első kitüntetettje (2002)

„Ildi remekül csinálta”

Sporttársa, Kürti Éva az első magyar női sportolónő, aki téli és nyári olimpián is részt vett. Az Athénban súlylökésben versenyzett sportolónő mesélte: – Szívesen boboznék még, de maradnék tolóembernek. Új csapatot nem akarok építeni. Ildi remekül csinálta, s talán az azzal járó rengeteg feladat is elterelte gondolatait a betegségről. Számos közös élményt szereztünk, s a mai napig kéthetente beszélünk vagy sűrűbben levelezünk. Nem akarunk véglegeset mondani, de a bob mind anyagilag, mind szakmailag nehéz sport. Anyagilag már egyikünk sem tudná vállalni azt a rengeteg áldozatot. Ráadásul fizikailag egyre nehezebb lépést tartani a fiatal bobversenyzőkkel. Nemrég vetítették a „Jég veled!” című filmet, s bizony újra sokaknak eszébe jutottunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!